Hvorfor lar du bare ikke være..?

«Hvorfor lar du bare ikke være, når du vet at det er en sjans for at det ikke går bra?» Det er en setning jeg har fått hørt mange, mange ganger i forhold til dette med å drikke alkohol og feste når jeg egentlig ikke er i humør til det. Som i depresjon. Alkohol forsterker. Det er ingen hemmelighet. Det forsterker, og det påvirker, og det er absolutt ikke bra for meg å drikke om jeg ikke er i et stabilt humør. Så. Hvorfor lar jeg bare ikke være? Hvorfor lærer jeg aldri? Hvorfor er jeg ikke smartere?

Vel. Hvorfor røyker du? Hvorfor shopper du et skopar selv om du egentlig ikke har råd? Hvorfor spiller du bort pengene dine på gamblingspill på nett? Hvorfor er du narkoman? Hvorfor forblir du i et usunt forhold med noen? Hvorfor spiser du ikke mat om du er anorektisk? Hvorfor slutter du ikke å kutte deg opp på armene? Hvorfor slutter du ikke å spy opp måltidene? Hvorfor sier du at du aaaaaldri skal drikke igjen hver eneste søndag, for så å være festklar igjen allerede på onsdag? Hvorfor røyker du, selv om du vet at det er sterkt kreftfremkallende? Hvorfor tekster du og kjører bil samtidig? Hvorfor kjører du for fort? Hvorfor gjør vi alle disse tingene om og om igjen, selv om vi godt vet at det ikke er godt for oss?

blackandwhite

Poenget mitt er at det er lett å si til noen at de bare må slutte. Men det er sjeldent like lett å gjøre det i praksis. Det er en grunn til at man gjør det, det er en grunn til at det er et problem, og løsningen er ikke bare å innse at det er sånn. Det er klart det kan forandres, det er klart man kan lære av sine tidligere feil, men det krever mer enn å bare tenke «bare ikke gjør det.» Det gjelder for meg, det gjelder for deg, og det gjelder for alle andre. Det hjelper ingen at vi peker fingre og gir uttrykk for at vi mener de er idioter som bare ikke slutter å gjøre ting som ikke er bra for dem. Det er sjeldent så simpelt. (Og så er det viktig å huske på alle de gangene det har gått bra og, selv om man tok det samme valget som har gått galt før.)

Del

5 Kommentarer

 1. Tommy
  desember 4, 2016 / 11:56

  Der traff du godt igjen Dreinx. Det verste jeg hører sagt om eller til folk som av en eller annen grunn sliter er «Det må kunne gå ann å ta seg sammen!» Mindre konstruktivt blir det ikke. Lykke til lille venn.

 2. Bjørg
  desember 4, 2016 / 11:59

  Veldig bra skrevet☺Ord til ettertanke☺ Du er flink til å sette ord på vanskelige/lette valg alle mennesker tar hver dag. Det er iallefall viktig å ikke kritisere valg andre mennesker gjør. Vi vet ikke hvorfor det mennesket tok akkurat det valget.

 3. desember 4, 2016 / 12:04

  Mange har noe å lære der. Du sa det <3

 4. Hilde
  desember 4, 2016 / 15:07

  Bra skrevet! Det er aldri så enkelt som BARE å slutte…..Da hadde vel alle gjort det, og alle problem hadde vært løst.

 5. desember 5, 2016 / 22:06

  Word!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.