Outburst

dreadrea1

Passende illustrasjonsbilde; seflieDrea! Jeg liker bildet, og jeg liker til tider å ta bilder av meg selv. 

Av og til blir jeg bare så lei. Jeg blir lei av meg selv som hele tiden er nødt til å rope ut til alle og enhver hva jeg mener om det meste, og jeg er lei av diskusjoner med mennesker jeg føler kun går i ring i en diskusjon de møter opp til uten argument og egne meninger. Akkurat som at man er nødt til å mene det som allment blir sett på som korrekt. Også er jeg lei av alt presset som er. Og dobbeltmoral. Vi skal ikke foksuere på utseende, vi skal ikke poste selfies og vi bør da for faen blogge om noe annet og viktigere enn klærne våre! Vi skal ta standpunkt mot bruk av pels, vi skal reagere mot OL-arrangører, vi skal kjefte på TV2 på grunn av for mye reklame, men vi må også klage høylydt over den teite nrk-lisensen vi betaler på hvert år, selv om vi kanskje ikke engang bruker kanalen og vi skal være sterke motstandere av jante. For meg blir alt så jævla dobbeltmoralsk at jeg blir sint. Å skulle kreve at vi jenter skal være sånn og sånn og sånn. Å si at akkurat den måten å være på er korrekt. Vi skal være veltrente. Ikke feite, ikke tynne. Veltrente og sterke, for det er det som er in nå. Det er det som er korrekt. Og vi skal være smarte. Vi skal ikke være fokuserte på utseende og vi skal ikke være selvopptatte. For faen, når kommer det en guide på hvordan vi skal være? Hadde jo vært mye lettere, enn alt dette pratet om hva vi absolutt ikke skal være.

Misforstå meg ikke. Det er ikke presset på jenter som irriterer meg mest. Det er ikke at det er forventninger til oss og at samfunnet legger opp til hvordan vi bør være. Det ser jeg på som en naturlig ting. Sånn er det bare. Jeg sier ikke med det at jeg liker alt det innebærer, men det betyr at jeg innser at det ikke er noen vits i å bruke masse energi på noe vi ikke kan forandre. Noen ting er bare sånn – og vil alltid være sånn, uansett hvor mye vi prøver å forandre det. Derfor syns jeg vi skal bruke energien vår på en bedre måte. Og derfor bruker jeg energien min på å irritere meg over dobbeltmoralen ved å være moralsk korrekt. Jeg snakker om dere som sitter der og peker på rosabloggere, fjortisjenter med duckface og den nyeste dongribuksa til 3000 kroner; ser dere ikke dobbeltmoralen? Ser dere ikke at dere selv er med på å sette fokus? At dere selv er med på å sette krav og begrensninger? Hvorfor skal dere føle dere har så mye reinere samvittighet og bedre moral og verdier enn alle andre, når det tyter nedlatenhet, krav og forventninger ut av ørene deres?

Phew. Det var dagens utblåsning. Dagens tilt, om du vil. Dagens sinne. Og siden alle slike utblåsninger har en tendens til å bli misoppfattet og mistolket, skal jeg komme med en kort, liten konklusjon; poenget mitt er at vi er alle med på å skape presset som er blant unge jenter, enten på den ene eller andre måten. Vi prøver alle å forsvare måten vi selv er på, og argumentere for at det er den rette måten å opptre på. At vi har rett. Jeg syns ikke vi skal føle oss noe bedre, smartere, mer verd eller mer moralsk korrekt om vi ikke stiller oss foran speilet og tar bilde av oss selv og poster på Facebook annenhver time, blogger om klær, kler oss i dyre moteklær eller har flat mage to timer etter fødsel. Og selvfølgelig ikke om vi gjør det heller. Noen er feite, noen er tynne, noen er sterke, noen er dvaske og late,  noen er smarte, andre er dumme, noen er kanskje midt på treet. Noen liker å ta bilder av seg selv i speilet, andre liker å lese bøker. Noen liker begge deler. Just. Let. It. Go. La folk gjøre akkurat hva de vil, uten at noen skal bestemme at det er feil. Sist jeg sjekka stod det ingenting om motebevissthet, selfies eller bruk av duckface i fasiten på hvordan man skal opptre som menneske for å ha verdigheten i behold.

Del

8 Kommentarer

 1. Jeanette
  februar 12, 2014 / 09:12

  Jeg leser bloggen din, men kommenterer så og si aldri, men denne gangen må jeg bare si at jeg er helt enig med deg. Synes det er alt for lite rom i dette samfunnet for at folk bare skal få lov til å være seg selv. Normen er jo at alle skal være noen sunne supermennesker i dag. Synes at folk kan få lov til å være slik som passer dem selv best så lenge de har det godt med seg selv og ikke gjør andre mennekser godt.

  • Drea
   februar 12, 2014 / 09:19

   Hei, Jeanette! Takk for kommentaren, og takk for at du leser bloggen min. Og jeg er så enig! Høres kanskje veldig idealistisk og pompøst ut, men… Faen altså. Jeg blir så irritert! Å klage på at jenter er selvopptatte, at de tar bilder av seg selv i speilet og at de bryr seg om hvordan de ser ut – og mene at de jentene burde være mer som andre jenter! Som bryr seg om politikk og tjukke bøker. Som om det ikke finnes i denne verden at man faktisk kan være begge deler. At man kan være glad i bilder av seg selv, men også ha politiske meninger og ta standpunkt i saker som virkelig betyr noe. Det må da være mulig å skjønne at folk er mer enn hva andre åpenbart ser!

 2. februar 12, 2014 / 09:16

  Herlig skrevet Drea!! Jeg synes det er så sant det du skriver. Jeg får noen blikk og kommentarer dersom jeg spiser kake, sjokolade ect midt i uken. Å da står jeg der som et spørsmålstegn. Noen har fått for seg at jeg som trener så mye, kan vel ikke spise sånn?! Da er det bedre å vise at det er ingen fasit, som du sier på hvordan man skal leve. Lev det livet man selv vil leve, så har man det i såfall godt med seg selv!

  Så det så! :-)

 3. februar 12, 2014 / 10:42

  Enig. Og denne diskusjonen kan man ha i evig tid, for folk blir tilsynelatende aldri enige…
  Det jeg ble mest opptatt av: Så utrolig fin du er på det bildet der! Superfin!

 4. Ida Karoline
  februar 12, 2014 / 10:56

  Jeg er helt enig, og har ikke noe mer å føye til, ettersom du fikk sagt det jeg også har tenkt en del på i det siste. Dobbeltmoralen som eksisterer i samfunnet er noe av det verste jeg vet!

  Ida

 5. februar 12, 2014 / 11:05

  Tack så mycket!!
  Jag kan bli hutlöst trött på alla meningar om allt & alla. Meningar är bra att ha & jag har ju klart en del själv, men detta eviga gnällande. usch & fy

  Fin dag
  //Sessan

 6. februar 12, 2014 / 18:06

  Du fikk sagt det godt her! Det er synd samfunnet fungerer slik at det skal så frytelig mye til for at alle skal få lov til å være seg selv og bli godtatt for de de er . .

 7. cecilie
  februar 14, 2014 / 22:10

  så, så, så, sååå enig med det her! noe mer fornuftig enn det har jeg ikke å tilføye, haha.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.