Photoshopped

rediiiig

Kontraster, dere. Fra null redigering til redigering og retusjering og alt! Etter at jeg postet innlegget med helt urørte og uredigerte og uretusjerte (og alt som er) bilder av meg selv, har det blitt litt debatt om hva man mener om retusjering og redigering. Så da skal jeg selvfølgelig rope ut hva jeg mener om saken. Først og fremst vil jeg påpeke at det er stor forskjell på ordene redigering og retusjering. Bilderedigering er kontrast, fargekorreksjon og så videre, og så videre. Retusjering er mer av typen man gjør i mote-og reklamebransjen. Hudretusjering, fiksing på hår, bryn, hud og ansiktsform. Og kroppsform.

Når det er sagt; jeg er fan av begge deler. Bilderedigering er av og til høyst nødvendig for å få gjenskapt det man ser med det faktiske øyet, og er dermed ikke nødvendigvis noe man gjør for å få ting til å se ut som noe de ikke er. Men den diskusjonen er jo ikke særlig interessant. Det er når vi prater om retusjering at det blir spennende. Falske og uoppnåelige idealer, slankepress og hysteri – det er stikkord på noe av det første som blir tatt opp når man er i gang med en slik diskusjon.

Jeg sa at jeg er fan av begge deler. Altså både bilderedigering og retusjering. Og det er sant. Jeg elsker å retusjere bilder i photoshop. Jeg elsker å bruke time etter time på å få et bilde til å se så bra ut som jeg kan. Ikke for at jeg syns noe er stygt i utgangspunktet, eller ikke fint nok. Det er bare… Det er en kunstform. Det er ekstremt gøy, og det er ekstremt spennende. Det er rett og slett en slags form for kunst, det og. Hvorfor skulle ikke det være lov? Hvorfor skulle man ta vekk retusjering? Er det ikke bedre å heller sette fokus på at det faktisk eksisterer, istedet for å skulle jage det vekk fra markedet? Kjør debatt!

Del

10 Kommentarer

 1. februar 10, 2014 / 18:05

  Jo, enig! Og helt ærlig så kan jeg ikke forstå alle debattene angående «idealer», man skaper det jo helt selv. Jeg syns heller man burde lære seg å ikke la slikt påvirke seg, og heller bruke hodet litt og innse at ikke alt nødvendigvis er slik det blir fremstilt – i stedet for å klage høylytt og ville «forby» det fordi det er så «skadelig». :p

 2. februar 10, 2014 / 19:00

  Kult – jeg er litt enig, det kan være skikkelig gøy. Men jeg er ikke helt for å redigere superstjerner tynnere f.eks. Jeg synes kanskje det burde være en nokså korrekt gjengivelse av virkeligheten selv om jeg jo ser at litt ekstra glam av og til gjør seg. Hm.. jeg tror egentlig ikke jeg er helt sikker på hva jeg mener :p

  • Drea
   februar 11, 2014 / 11:56

   Det er ikke jeg heller, altså! Jeg syns ikke vi skal fikse på virkeligheten bare for å fremstå så mye bedre. Men altså… Det er en form for kunst for meg! Det er arbeid! Det er noe jeg elsker å sitte og fikle med i mange timer. Og jeg liker å se resultatet. Men jeg legger da aldri skjul på hvilke bilder av meg selv som er retusjerte og hvilke som ikke er! Jeg viser gjerne bilde av meg selv både uretusjert og usminka, jeg. Og jeg syns selvfølgelig sånt er viktig. Å vise verden at man ikke ser perfekt ut til enhver tid, men at det er helt greit det og. :)

 3. februar 10, 2014 / 21:04

  Herlig debatt! Dette emnet har jo blitt så mye diskutert i media nå og det finnes så mange forskjellige meniner rundt dette. Selv er jeg blodfan av bilderedigering. Retusjering må jeg faktisk ærlig innrømme at jeg ikke har lært meg i Photoshop, så dette kan jeg ikke. Jeg mener det er veldig mange forskjellige grader av retusjering som foregår. «Uskyldig» retusjering av hud og hår synes jeg er heeelt greit, men når kroppsformer endrer seg radikalt, så er jeg veldig skeptisk. Det er ikke noe jeg ville gjort selv i alle fall!

  Nydelig bilde av deg forresten, både det ovenfor og de helt uredigerte! :-)

  • Drea
   februar 10, 2014 / 21:48

   Ja, det er et veldig interessant tema som det er mye å si om! Og det er så lett å bli misforstått også. Vil bare legge til at JA, jeg ser ulempene med retusj, og NEI, jeg er ikke fan av presset det legger på unge jenter. Bare så vi har det klart, lissom! :) Men det er ikke så svarthvitt at man bare kan si «retusj er pesten» og håpe på at noen bare avskaffer hele greia.

 4. februar 14, 2014 / 17:53

  Hm – synes det blir litt for lett å si at man ikke bør la seg påvirke. Noen mennesker er disponert for feks. spiseforstyrrelser, og triggere er ikke noe man bare kan «velge bort» i vårt samfunn. Redigering er flott, men retusjering har jeg foreløpig tatt avstand fra – så kan man heller diskutere på nytt når manglende lår, syltynne liv og bittesmå jenter ikke lenger er noe problem.

  • Drea
   februar 14, 2014 / 20:03

   Jeg sier for all del ikke at man bare ikke bør la seg påvirke. Da har du ikke skjønt hva jeg mener. Selvfølgelig påvirker det. Det sier jeg jo og. Og jeg liker ikke påvirkningen det har. Men… Ja. Resten står jo i innlegget. :)

   • februar 15, 2014 / 19:57

    Det var den øverste kommentaren jeg siktet til altså: ) Det påvirker – og da mener jeg at innsatsen er for stor i forhold til hva man får ut av det.

    • Drea
     februar 15, 2014 / 22:49

     Ah, okei. Jeg mener at retusjering ikke er det største problemet i seg selv. (Avhenger selvfølgelig av måten det brukes på, men det er jo det jeg mener kan forandres, og ikke bare… Tas bort.) Problemet er jo at idealkroppen er som den er. Retusjering er bare en av mange ting som påvirker det. Problemet blir dermed ikke løst bare av å forby retusjering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.