Guide til å ta bedre bilder, del 2.

Ja, så var det på tide med innlegg nummer to i min lille fotoguide, og denne gangen tenkte jeg at jeg skulle prate litt om lys og hvordan man kan bruke lyset på best mulig måte. Dette med lys er jo i grunn ganske så vanskelig, så jeg vet ikke helt om jeg er den rette til å prøve å gjøre ting enklere, men jeg får fortelle litt om ting jeg syns er greit å vite!

Når man tar et bilde er det nesten alltid greit med så mye lys som mulig, så man vil i hovedsak gjøre alt man kan for å få inn så mye og fint lys som man bare kan. For å få til dette er det mange ulike ting man kan gjøre før man knipser. Man kan blant annet dra vekk alle gardiner så dagslyset slipper inn maksimalt, kjøpe et lyssterkt objektiv (f.eks 50mm f/1.4) og kjøpe eller lage hjemmelagede reflektorer. Eller man kan selvfølgelig bruke massevis av penger på svære blitzer som ikke nødvendigvis gir det beste resultatet. Man velger selv.

Kjøpe eller lage hjemmelagede reflektorer? Ja, hvorfor ikke lage selv? Det er billig og enkelt, og fungerer faktisk veldig bra. Alt man trenger å gjøre er å bruke en stor flate, f.eks en slank pappeske, og rulle sølvpapir rundt. Sølvpapiret vil reflektere lyset, og vil derfor være med på å øke lysmengden i rommet. Dette er spesielt effektivt ved f.eks produktfotografering og portrettfotografering. Som et eksempel har jeg brukt to bilder av et lys. Man plasserer motivet slik at sollyset kommer inn på den ene siden, så plasserer man reflektoren på den andre siden (slik at begge sidene av motivet blir belyst) og VIPS! Fantastisk lys. Dette med reflektor kan man selvfølgelig gjøre akkurat som man vil med. Man kan stille det opp akkurat som man selv ønsker, og det er veldig gøy å eksperimentere. Man kan dessuten bruke så mange reflektorer som man bare vil. Her er et eksempel på hvordan det fungerer. (Bildene er veldig dårlige og uredigerte, men jeg har brukt samme kamerainnstillinger på begge bildene.)

Men tilbake til lys. Det finnes mange typer lys, men mitt favoritt lys er helt vanlig, naturlig lys som kommer utenfra. Vanlig dagslys er mykt, fint og passer utmerket til det meste. Om man vil bruke dette lyset kan det være lurt å slå av alt annet lys i rommet, for om man ikke gjør det kan man få vanskeligheter med å få rett hvitbalanse i bildet. (Hvitbalanse er det som styrer fargene i bildet. Hvitt skal bli hvitt, sort skal bli sort, huden skal bli hudfarget osv.) Hvitbalansen stilles etter temperaturen i lyset, og siden dagslys gir et mye varmere lys enn mye av lampelyset så vil kameraet krangle med seg selv for å oppnå riktig resultat. Dette er en jobb kameraet rett og slett ikke klarer, så resultatet blir sjelden vellykket. Så altså: slå av alt «unaturlig» lys, og bruk heller naturlig lys som kommer inn gjennom vinduet. Det gir ofte et mye bedre resultat, og så slipper man så mye etterbehandling også.

I noen tilfeller MÅ man allikevel ty til blitz, og da er spørsmålet; hvordan kan jeg bruke blitzen på best mulig måte? Man vil ha mer lys, men unngå det typiske «blitzlyset» som er litt hardt og blendende. Mitt triks er å bruke en ekstern blitz som man peker rett opp i taket eller i vegger, så blir lyset reflektert i stedet for å falle direkte på motivet. Da blir lyset mye mykere og minner kanskje mer om dagslys. Eller man kan lage en hjemmelaget soft box. (Google it, da får du antagelig ppp mange gode tips til hvordan man kan lage en billig soft box.) Om man ikke har en ekstern blitz, og bare har den innebygde blitzen på speilreflekskameraet, kan det hjelpe å bruke bakepapir eller annet papir foran. Eller bygge en soft box til denne også. Alt er mulig! :)

Vel, nå vet jeg ikke helt hva mer jeg skal skrive om lys, jeg. Man må lære seg å se lys, vite hvilke vinkler som gir best lys og øve, øve, øve. Jeg er hundre prosent sikker på at man ikke trenger å VITE alt som er å vite, bare man prøver seg frem. Man lærer nok mer av det enn å lese et innlegg om det. Er det noe man lurer på, så har sikkert hundrevis av andre lurt på det før deg også, og da er ikke svaret mange tastetrykkene unna. Google! Google vet alt. :) Da holder jeg kjeft for denne gang, og så kommer jeg tilbake med et nytt innlegg igjen om ikke så altfor lenge. So long!

Del

Kommentarer

 1. mars 15, 2010 / 22:20

  Fint at du skriver slike innlegg :) Spesielt at du trekker inn hvordan du kan lag hjemmelagd. Det setter jeg pris på :)

 2. mars 15, 2010 / 23:51

  BRA innlegg! Visste alt dette da, men mange nyttige tips som veldig mange kommer til å få bruk for. Lys er utrolig viktig for et bilde :)

 3. mars 15, 2010 / 23:54

  Eg var på eit fotokurs for eit halvt år sidan – og temaet der var lys. Der sa instruktøren, som sant er, at fotografering er tegning med lys..

 4. mars 16, 2010 / 00:38

  Linket akkurat til deg i ett innlegg på bloggen min nå. Skrev om akkurat dette med å sette blitzen opp mot taket, jeg blir bare ledd av når jeg gjør det, men nå ser jeg at det er flere som har skjønt at det er et lurt triks :-))

 5. mars 16, 2010 / 10:33

  Kjempebra innlegg Drea!
  et med lys er virkelig en vitenskap – men som du sier, det er bare å prøve seg frem – øvelse gjør mester! :D

 6. mars 16, 2010 / 10:36

  Så flink du er til å forklare:) Det med taket funker dårlig om man har ubehandlet tre i taket med røde bjelker sånn som i stua mi, det finner man fort ut;)Hvite utevegger er fantastiske:)

 7. mars 16, 2010 / 15:50

  Så flott guide! Kjempefint at du deler din kunnskap og hjelper andre! Utrolig bra innlegg!

 8. mars 21, 2010 / 21:03

  Utrolig bra innlegg! Snilt å lage slike innlegg, og ta med forskjellige muligheter :-) Begge fototips innlegga dine har hjulpet meg mye!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.