Guide til å ta bedre bilder, del 1.

Jeg er ingen mester når det kommer til fotografering, men jeg har allikevel fått en del forespørsler om å komme med tips. Fototips. Redigeringstips. Hva som helst. Jeg fikk i tillegg en forespørsel fra Norske Interiørblogger om jeg kunne skrive om fotografering i en serie på cirka fire innlegg, og derfor bestemte jeg meg rett og slett for å gjøre akkurat det. På tross av at jeg ikke er noen know-it-all-ekspert. Anyways, her kommer i alle fall første innlegg! Håper det kan være til hjelp.

Å bruke kameraet sitt

For å ta virkelig gode bilder mener jeg at man i de fleste tilfeller er avhengig av å kontrollere kameraet sitt. Jeg mener det første man bør gjøre når man har skaffet seg et kamera er å lære hvordan man kan bruke det på best mulig måte, og dette gjelder selvfølgelig også vanlig kompaktkamera. Dessverre er jeg ikke spesielt kjent med så veldig mange kompaktkameraer, men jeg er overbevist om at også disse kan kontrolleres mer enn å kjøre dem på automatprogrammer. Når man går over på manuelle innstillinger, enten det er helmanuelt eller delmanuelt, er det tre ting man bør sette seg litt inn i.

1. Blenderåpning. 2. Lukkertid. 3. ISO.

Vi kan ta en ting av gangen.

1. Blenderåpning.

Blenderåpningen på kameraet bestemmer hvor mye lys som skal slippes inn. Man kan sammenligne blenderåpningen med pupillen. Når det er mørkt så utvides pupillen for å slippe inn mer lys, og er det veldig lyst i utgangspunktet, blir blenderåpningen (pupillen) mindre. Da må den begrense lyset som kommer inn, hvis ikke får vi et altfor lyst bilde. Så er jo de store spørsmålene; hvordan vet man hva blenderen står på? Hvordan skal man stille på den? Blenderåpningen skrives som f.eks. f/1.4 eller f/22, hvor blender f/1.4 er STØRST av disse, og f/22 er MINST. Det minste tallet gir altså STØRST blender, og det største tallet gir MINST blender.

Blenderåpningen har dessuten en oppgave til. Den bestemmer dybdeskarpheten. Dybdeskarpheten vil si hvor store deler av bildet som er i fokus. Jo STØRRE blender (LAVT tall), desto mer av bildet utenom alt som ligger på samme avstand som fokuspunktet blir uklart. Jo MINDRE blender (HØYT tall), desto mindre uklart. Forståelig? Vi kan ta et eksempel.

f/1.4 er en STOR blender, og vil gi uklart på alt annet enn fokuspunktet. Bildeeksempel kan sees her: http://www.drea.se/slee-ehm-crying-beauty/

f/22 er en liten blender, og gir lite uskarpe partier i bildet. Bildeeksempel her: http://www.drea.se/four-more-of-lila/

2. Lukkertid.

Lukkertiden bestemmer hvor lang tid kameraet skal bruke på å ta bildet. Lukkertiden skrives sånn her: 1/200 eller 2″5. 1/200 er en rask lukkertid, og vil med andre ord fryse bevegelser. 2″5 er en laaang lukkertid, og vil gi mye bevegelse i bildet. Dette påvirker selvfølgelig også lyset, for med lang lukkertid kommer det forståelig nok mer lys inn enn ved rask lukkertid. De fleste bilder blir tatt med rask lukkertid, men her er et eksempel på bruk av lang: http://www.drea.se/in-the-dark/ De lysene man kan se på det andre bildet har jeg skapt ved å løpe frem og tilbake bak der med en lommelykt. Det sier vel litt om hvor lang lukkertiden er!

3. ISO.

Så har vi ISO. Lysfølsomhet. Det er enkelt og greit en funksjon man kan stille på ettter hvor mye lys man har tilgjengelig. Har man mye lys så kan ISO være så lav som mulig – 100 er vanligst det minste man kan stille ned til. Om man trenger litt ekstra lys, så kan man stille opp ISO til f.eks. 1000. Da slipper kameraet inn mer lys. Ulempen (for det må jo være en av dem, sant?) er at man ved høy ISO får mye mer bildestøy enn hva man får med lav ISO.

.

Sammenhengen.

Så. Det var de tre tingene man bør lære seg for å ta bilder manuelt. Disse tre tingene henger i aller høyeste grad sammen, og det er akkurat DET som er en øvingssak. Man må lære å tilpasse dem med hverandre for å få riktig mengde lys inn i bildet. Hvordan gjør man så det? Man må øve, øve, øve. Jeg kan prøve å forklare litt hvordan de henger sammen.

Du skal ta bilde inne, det er ganske mørkt og du vil ikke at bildet skal vise bevegelser. Du vil med andre ord fryse bevegelsene, men samtidig få bildet lyst nok.

Derfor setter du lukkertiden på «minimum» for å få bildet fryst (du er avhengig av at motivet ikke har så altfor mange bevegelser).

En liten huskeregel på hva som er minimum er å se på mm du har på objektivet ditt. Eks: har du 50 mm f/1.4 bør du sette lukkertiden på minst 1/50 sek. for å få bildet klart. Har du 17-55mm f/2.8 kan 1/15 sek eller 1/20 sek holde.

Det neste du må se på er blenderåpningen. Du vil også sette denne så stor som mulig (LITE tall) for å få inn så mye lys som overhodet mulig, uten å ty til altfor høy ISO. Derfor setter du den på f/1.4 om du har mulighet til det, men om du har standardlinse (eller kompaktkamera vil jeg tro…) er f/3.5 største blender.

Da har vi altså satt både lukkertid og blenderåpning passende til omgivelsene. Før man stiller opp ISO ser man hvor mørkt bilde blir. Blir det bra så slipper man å stille ISO høyere, men blir det fremdeles mørkt må man ty til ISO. Der kan man prøve seg frem med steg for steg, helt til man får «nok» lys inn.

Husk, det er aldri noe som er feil heller! I noen tilfeller kan undereksponerte bilder være supert! Man må bare vite hvordan man vil ha bildet, og stille innstillingene etter det.

Det var litt om de manuelle innstillingene, og jeg håper dere har forstått hva jeg har bablet om. Jeg er ingen kløpper i å forklare, men jeg har gjort mitt beste. Neste tema er som nevnt riktig bruk av lyset man har, og etter å ha sett at ALLE innstillingene har med lys å gjøre så er du kanskje ikke overrasket. Lys er desidert det viktigste å tenke på når man skal ta et godt bilde! Man er helt avhengig av lys for å overhodet TA et bilde. Jaja, anyways. Jeg kommer tilbake med et nytt innlegg om ikke så altfor, altfor lenge. Ciao.

Del

Kommentarer

 1. februar 8, 2010 / 11:17

  Endelig fotoforklaring jeg forstår.. Takk :)

 2. Lisbeth
  februar 8, 2010 / 11:30

  Veldig bra forklart Drea. Og som du sier, det eneste man kan gjøre er å øve. Et spørsmål: Kjører du bare manuelt når du tar bilder i studio? Og når du tar bilder på fest osv, bruker du noen gang automatiske innstillinger?

 3. februar 8, 2010 / 11:43

  Synes dette var veldig bra forklart jeg! :)

 4. Drea
  februar 8, 2010 / 12:18

  Lisbeth: jeg bruker alltid manuelle innstillinger! En gang i blant kan jeg skifte over fra M til Av da, hvor man i hovedsak styrer blenderåpningen, så stiller lukkertiden seg automatisk etter den. Greit i noen tilfeller om jeg ikke har SÅ god tid (eller kontroll) på å gjøre alt annet! :b

 5. Hilde
  februar 8, 2010 / 12:18

  Veldig bra! likte denne:D nå skal det øves senere i dag:)

 6. februar 8, 2010 / 12:42

  Flott beskrivi. Jeg skjønte aldri dette på vgs, men etter å ha prøvet og feilet har jeg fått til det meste etterhvert :) Jeg sliter bare med å huske på hva jeg skal bruke i situasjoner, så jeg starter på bånn til jeg finner noe som passer det jeg ønsker å få fram..

 7. februar 8, 2010 / 13:12

  Fantastisk Drea! TUSEN TAKK<3

 8. februar 8, 2010 / 13:46

  Tusen, tusen takk, det hjalp utrolig mye. Du forklarte det på en mye lettere måte enn jeg har lest andre steder og da er det lett å forstå. Takktakk!

 9. februar 8, 2010 / 13:47

  Syns du var veldig flink til å forklare jeg Drea :D Takker for guiden:)

 10. februar 8, 2010 / 13:52

  Takk for at du gidder å forklare! :D Jeg ønsker meg en linse med mulighet for mindre blender enn 4.5… :D

 11. februar 8, 2010 / 13:58

  Tusen takk! Dette var et herlig innlegg! Selv har jeg ikke noe speilrefleks men ønsker meg. Har veldig lyst på et Canon EOS 450D. Noe du kan anbefale? Jeg er ute etter et billig, men bra speilrefleks.

 12. Maria
  februar 8, 2010 / 14:40

  Hei, og tusen takk for GOD informasjon! Har savnet noe slikt veldig lenge nå:) Kan ikke du skrive litt om hvordan de ulike bildene ble litt også?

  Skjønner jo at du ikke kan fortelle bildehistorier hver gang, men at du forteller en gang i blant hva du gjorde for å få et sånt eller slikt bilde, hva slags utstyr du brukte, om du gikk ned på alle fire for å få en best mulig vinkel, om du brukte stativ, eller fjernutløser, og i det hele tatt:)

  Jeg trenger slik info for å få følelsen av at selv de GODE fotografene gjør merkelige, rare ting for å få gode bilder:) Du kan jo tenke på det, hadde vært artig å lære litt om hvordan et bilde blir til:)

  Men igjen, tusen takk! :D Gleder meg til å lese resten av de kommende innleggene dine også:)

  Klem!

 13. februar 8, 2010 / 15:06

  Eg syns dette var kjempe godt forkart, no forsto eg mykje meir av dett… tro meg mange har prøvd men få har fåt til.. :)

 14. februar 8, 2010 / 15:28

  Jeg syns at du forklare mye bedre enn alt det andre jeg har lest! Nå er det jo bare å øve som du skrev! : )

 15. Sandra
  februar 8, 2010 / 15:36

  veldig bra:D har nettopp fått mitt første speilreflekskamera, så dette hjalp veldig:D

 16. februar 8, 2010 / 15:39

  Dette hjalp kjempe :) Det var akkurat dette jeg måtte vite litt om! For jeg har en veldig bra bok om og ta bedre bilder.. Men! jeg har ikke skjønt stort siden jeg ikke har vist hva ISO, blenderåpning OSV. er.
  Så TUSEN TAKK :)

 17. Gunvor
  februar 8, 2010 / 16:48

  Oi, trengte dette. Å lese om de tre tingene på wikipedia, blir liksom litt for komplisert for meg.

 18. februar 8, 2010 / 16:49

  Syns det virka bra forklart jeg Drea! Nå kan jeg jo det, men vist jeg ikke hadde vist om det så virka det meget forstålig:)

 19. februar 8, 2010 / 17:41

  Tusen takk, nå lærte jeg MYE! :)

 20. februar 8, 2010 / 18:05

  Kjempe bra innlegg ! Gleder meg til neste :)

 21. eileen
  februar 8, 2010 / 18:33

  FANTASTISK innlegg! du er en stor inspirasjon for meg, når det gjelder å ta bilder :) TAKK

 22. eileen
  februar 8, 2010 / 18:34

  FANTASTISK innlegg! du er en stor inspirasjon :)takk

 23. februar 8, 2010 / 18:38

  Fantastisk innlegg! Dette likte jeg!

 24. Helena
  februar 8, 2010 / 20:30

  kjempe fin oversikt, gleder meg til neste, stå på!:D

 25. februar 8, 2010 / 21:59

  Helt perfekt! tusen takk for gode forklaringer :)

 26. februar 8, 2010 / 23:49

  Syns dette var veldig greit, Andrea! :) Gleder meg til de neste delene. Når kommer dem?

  Men jeg har standarlinse der f/3.5 er største blender. Og da blir jo bildene veldig gul/rød/orange aktiv. Hvis jeg hadde hatt f/1.4, ville bildene blitt mer «normalfaarget»?

 27. februar 9, 2010 / 00:09

  Supert forklart, dette må være noe av det bedre jeg har lest når det kommer til temaet, er nok mange som virkelig vil ha nytte av dette innlegget, ja! Tommel opp!

 28. februar 9, 2010 / 17:37

  Dette var supert! :D Jeg forst mer eller mindre alt du pratet om (har hørt begrepene før men ikke satt i sammenheng). Nå trenger jeg bare å finne et kamera, og øveøveøve :))

 29. februar 9, 2010 / 17:39

  Tusen takk, dette hjalp meg mye!

 30. februar 9, 2010 / 21:53

  herregud du aner ikke hvor glad jeg ble når jeg leste dette innlegget. vet ikke om du noen gang har vært innom bloggen min i det siste men mi nstore drøm har faktisk blitt å bli fotograf ( du har faktisk inspirert meg utrolig mye :)) jeg skal få en speirefleks i konf gave, og da tenkte jeg å begynne å øve meg litt på å ta bilder . (greit å starte i en ung alder .. :)) så jeg må bare si, tusen takk for dette innlegget, det skal jeg lagre ! ;) ha en fin kveld !

 31. februar 9, 2010 / 21:57

  Tusen takk for informasjon jeg faktisk forstår!:)

 32. februar 10, 2010 / 00:08

  Kan dette da, men dette var utrolig bra forklart fra din side og jeg kommer absolutt til å lagre dette som en av mine favoritt innlegg på bloglovin. Veldig lærersikt og jeg er ganske ny når det gjelder blenderåpning og alt det der, kun noen uker siden jeg orker å lære meg det i og med at jeg fikk kameraet i jula 2008, haha. Men jeg har veldig lett med å glemme ting, derfor skal jeg se tilbake på dette innlegget om jeg trenger å få det inn med teskje flere ganger ;)

 33. februar 10, 2010 / 15:31

  Så fint innlegg – tusen takk! Jeg nyter alltid bildene dine – du er så flink altså.

 34. februar 11, 2010 / 19:51

  For en fin guide! Nå har jeg prøvd meg litt fram med mamma sin speilrefleks, men det er vanskelig å begynne å stille på ting manuelt! Men som min onkel sa da morfar lurte på hvorfor man skal drive å stille på så mye når det fungerer helt fint med vanlig blits: «Det blir som å kjøre hele livet i en bil med automatgir, det fungerer helt fint, men det er veldig kjedelig» :)

 35. februar 12, 2010 / 19:27

  Hei, Drea! Tusen takk for lettforståelig forklaring på fototips! Skal ganske så snart investere i ett speilrefleks kamera for første gang i mitt liv og gleder meg til å ta bilder i bedre kvalitet. Du har en utrolig fin blogg, kom over den sånn tilfeldig men jeg kommer til å fortsette å lese den. Keep up the good work! :)

 36. Renate
  februar 16, 2010 / 16:24

  Skjønner mye mer nå.. Håper neste innlegg kommer snart!!

 37. februar 19, 2010 / 11:30

  Utrolig bra skrevet og veldig bra forklart. Syns dette var bedre forklart enn mange fotobøker! Kom gjerne med flere slike innlegg!

 38. mars 16, 2010 / 11:01

  Fin tutorial :)
  Men jeg skulle ønsket meg bilder i posten i steden for linker.

  Men man burde da aldri bruke f/22, etter f/11 går det utover bildekvaliteten.
  Og en ISO på opp til 800 burde de fleste digitale SLR kameraer takle, det er ingen grunn til å skru den for mye ned. Med mindre man faktisk ser støyene med det blotte øye da så klart ;)

 39. april 16, 2010 / 22:55

  Kjempebra skrevet! Gleder meg til å få tid til å teste dette ut.
  Din blogg er herved lagret under favoritter :)
  http://cmvt.blogg.no/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.