Dere er dummere enn dere ser ut

sosialemedier

Nesten daglig ser jeg bilder og statuser (som de to eksemplene over) deles i hytt og pine på Facebook. Alle deler videre, og rister samtidig vantro på hodet over at jenter kan være så dumme! Huff, jenter nå til dags, altså. Hører på Justin Bieber, blogger, tar «selfies» og lager trutmunn. De ser ikke ut til å bry seg om noe annet, faktisk. De er i alle fall ikke mye smarte. Intelligensnivået er skremmende lavt på de fleste av dem, så lavt at man faktisk kan begynne å undre på hvordan de overlever i hverdagen. Så da retwittrer og reposter man altså bilder av disse jentene som enten har skrevet en latterlig teit Twitterstatus eller oppdatering på Facebook, himler med øynene og ler mens man klapper seg selv på skuldra og er glad for at man ikke er like dum selv. Takk, verden – for at man vokste opp til å ha en hjerne også – og ikke bare et pent ytre! For det er mulig man kommer et lite stykke på vei med «good looks», men alle vet at det jammen ikke varer lenge. Nei, det er bra vi er smarte, og ikke så dumme at vi tror at verden kun er 2014 år gammel!

Her om dagen tenkte jeg litt på det der. Jeg tenkte på hvor raskt folk konkluderer med at «her har noen dreti seg loddrett ut! Her er det lav intelligens», og ikke engang åpner for andre alternativer – spesielt ikke om det påståtte dumme utsagnet kommer fra ei ung, pen jente som tydelig bryr seg om hvordan hun ser ut. Derfor bestemte jeg meg faktisk for å gjøre et lite stunt. Et lite research-stunt. Jeg postet dette bildet og denne statusen både på Facebook og Twitter:

nyyyyyy

Jeg tror jeg vanligvis blir sett på som en nogenlunde oppegående jente. Jeg får ofte høre hvor reflektert jeg er, og hvor flink jeg er til å uttrykke meg og at jeg… ja, henger med, da. Jeg tror folk generelt ser på meg som greit smart. Ikke noe geni, men langt i fra dum. Så derfor poster jeg altså dette bildet og denne statusen, i håp om at noen vil gjennomskue det hele og ta det for akkurat hva det er; en spøk. Humor. Ironi. Komisk. Sånne ting, vet du. Humor. Så jeg slengte den ut og ventet spent. Ti munutter gikk før jeg fikk den første kommentaren. Det gikk ikke lang tid før den fikk mange, mange likes. Selv om noen få tydelig skjønte at dette kun var spøk, så lertallet dermed ut til å gjøre akkurat det jeg nevnte over; riste på hodet, le og tenke «herregud, så dum Drea var her. Her dreit hun seg skikkelig ut, hoho.«, og det på tross av at mange av dem kjenner meg. Allikevel haglet det på med… Hva skal man kalle det? Hån. Nesten litt medlidende hån. Drea er så dum, ass. Flaut!

Om du er en av de som ler og rister på hodet av ting mennesker du ibåde kjenner og kke kjenner poster på internett, og tenker de må være steindumme; har du aldri tenkt over at kanskje – bare kanskje – kan det være humor bak? Ironi eller sarkasme? Bare kanskje har denne personen faktisk skrevet statusen sin i full viten om hvordan det ser ut, kun for at det faktisk ser sånn ut! Kun for at det faktisk er humor. Kun for at det er morsomt. Hvem er det som er dum da? Den som lager en vits mange ikke skjønner at er en vits engang, eller alle de som er så forutbestemte på grunn av hva de ser at de ikke engang overveier muligheten for at det kanskje kan være litt intelligens bak? Den som overhodet ikke ser humoren og genialiteten i det som har blitt sagt? Jeg vet hvor min stemme går. Min stemme går til diskrimineringen! Min stemme går til alle de som ikke en gang overveier at jenter kan være unge, bevisste på eget utseende, smarte og morsomme – alt på en gang! Gratulerer, vinnere av dumskapen! Dere er faen meg dummere enn dere ser ut til i deres egen dumhetsskala, som så tydelig rangerer intelligens etter alder, utseende, kjønn og fritidsinteeresser. Dere er faktisk dummere enn det dere mener og tror er den ultimate dumskap! Dere henger jo ikke med. Hvordan føles det?

Det hele er faktisk ganske så ironisk. Dere ler av folk dere ser på som dumme, men så er det dere som ikke skjønner humoren, ironien og sarkasmen. Det er ironisk, det. Og for all del; dere må gjerne fortsette å riste på de søte, små, ikke sånn kjempesmarte hodene deres (der var jeg litt nedlatende, om du ikke plukka opp det), himle med øynene og le av helt feil grunner, men da skal dere huske at jeg rister på hodet mitt og ler av dere jeg og, som ikke kjenner igjen humor når den hopper opp i trynene deres og roper «I fucked you there, didn’t I? I fucked you hard!»

Del

8 Kommentarer

 1. januar 24, 2014 / 17:16

  Haha, bra gjort! Jeg tror også folk konkluderer med at andre er dumme alt for alt for fort. Som du sier; særlig om det er unge jenter. Da jeg var typ 14 spilte jeg faktisk mye på det – lata rett og slett som om jeg var dum, fordi det fikk andre til å le. Jeg gjør det ikke nå lenger akkurat, den fasen gikk liksom litt over, men fortsatt – jeg var jo ikke dum!

 2. Christine
  januar 24, 2014 / 17:25

  Storebroren min sa en gang «Du er ikke så dum som jeg trodde du.» Jeg var 18 år og hadde reflektert over noe. Svaret mitt sto jeg for i mange år «Jeg gjør meg dummere en jeg er for at ingen skal ha forventninger til meg.» Da jeg var 22 år gammel hadde jeg funnet drømmemannen og Christine hadde begynt og komme frem. All den geniale galskapen som gantes i hodet mitt kom ut i full offentlighet, og min storebror slettet meg på facebook og kuttet kontakten. Hvorfor? Han følte seg ikke intelligent nok rundt meg til og klare å ha ett forhold. Ikke engang et to ganger i året møte. Man skall ikke skue hunden på hårene, eller skyte skinnet før bjørnen er solgt. Noen orker bare ikke tanken på forventningene som ligger med det og være smart ;-)

 3. januar 24, 2014 / 20:21

  Haha, morsomt! Så bildet på Facebook her om dagen og tenkte at nå har Drea et litt blondt øyeblikk. Jeg vet jo at du er langt i fra dum, og jeg kan selv ha skikkelig blonde kommentarer selv om jeg ser på meg selv som ganske oppegående. Jeg tenker at selv den aller smarteste kan si noe dumt i blant, og som du sier så skal man ikke tenke at folk er dumme selv om de har en litt teit kommentar. Igjen, morsom lesing!

 4. johan mork
  januar 24, 2014 / 21:24

  Er denne bloggposten en videreføring av «eksprimentet» ? Riskerer jeg å havne i den særdeles utspekulerte ironifella hvis jeg kommenterer at denne posten har et ganske banalt poeng og en ganske barnslig tone ? I fare for å drite meg ut; Du kan bedre enn dette.

  • Drea
   januar 24, 2014 / 21:27

   Hehehe, nei, for all del – si akkurat hva du mener! Nå må du ikke ta alt jeg skriver superseriøst. Men poenget – det står. Og det står jeg for. Du har kanskje aldri vært bloggende jente med trutmunnbilder, så da er det kanskje ikke like lett å vite om «problemet». Luksusproblem – ja, for sure. Men så er det heldigvis ikke sånn at man kun er nødt til å skrive om verdensproblemer, heller! Barnslig eller ikke barnslig.:)

 5. januar 24, 2014 / 22:04

  Hahaha, sånt er såå dumt.

 6. januar 28, 2014 / 22:45

  herrregud tror dette er det beste jeg noen gang har lest!! ( hvertfall på lenge)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.