Aldersdiskriminering.

Jeg ser på meg selv som et ungt menneske. Hallo, jeg er jo bare fylt tjueto år. Det er ikke allverden. Derfor føler jeg meg ofte angrepet og sett på som dum, naiv og uvitende i visse situasjoner, kun på grunn av alderen min. Du vet, av og til så diskuterer man et eller annet med noen som er eldre enn en selv, og ofte får man «du er så ung at du ikke vet bedre» slengt i fleisen. Hardt og brutalt. Noe som gjør meg rimelig fornærmet. At man hele tiden skal bli sett ned på når det kommer til visse ting som man «bare forstår etterhvert som man blir eldre», ting som man «bare trenger litt livserfaring for å forstå», kun for at man ikke er førtifem år, halvgrå i håret og (tilsynelatende) fornøyd med livet som det har blitt, er  for meg rimelig urettferdig. Akkurat som at man garantert blir mye mer intelligent med årene. Mer oppegående. Akkurat som at livserfaring og intelligens følger den samme kurven for alle og enhver. «Er du tjueto år og trettifem dager gammel har du 7,8 i livserfaring på Livets Skole-skalaen. Om nøyaktig firogførti dager går du opp til 7,9. Gratulerer! Åja, har du fylt tjuetre år nå, ja? Jamen, DA skal du selvfølgelig få lov til å delta i denne diskusjonen uten å bli tatt like useriøst som Rune Rudberg!» Hallo. Er det bare i mine ører dette nesten lyder verre enn Lasse Stefans?

Naiv. Ja, det er klart det finnes mange unge, naive mennesker dere ute, som kanskje ikke tenker gjennom alt de gjør, sier, viser eller forteller om, men det gjelder jo i like stor grad godt voksne mennesker også. Det handler i grunn ikke om å være naiv heller. Det handler om intelligens. IQ og EQ. Verre er det ikke. En som velger å skrive slibrige meldinger på chatten på facebook istedet for å poste det på wallen eller som en kommentar på den svært så heldige sin status, har helt klart høyere IQ enn den som velger å hinte til… seksuelle ting åpent for alle og enhver til å se, gjerne med tjue blinkefjes bak. Eller den feite smileyen med alle de dobbelthakene (som jeg forsåvidt aldri har forstått meg på) som ser omtrent sånn her ut ;)))))). EQ handler alt om sperrer. Hvor mye vil man at hele verden skal kunne lese om en selv? Hva vil man at folk skal tro? Eller… Rettere sagt; EQ er viten om hva ting man sier og gjør får andre til å tro de vet om en.

Jeg tror nok vi til en viss grad er med på å bestemme hva andre skal tenke om oss. Vi har muligheten til å gi andre et inntrykk av oss selv, selv om det ikke skal mye til før man plutselig har gitt inntrykk av å være noe man absolutt ikke er. Det er ikke så lett det der. Men i bunn og grunn så har man sjansen til å vise hvem man er ved å være bevisst på hva man vil at andre skal tenke, og på hva andre kommer til å tenke. Det er mulig det høres ut som at jeg er en person som bryr meg veldig om hva folk tenker om meg nå, og når jeg tenker meg om så er ikke det helt feil. Selvfølgelig vil jeg bli sett på noe som jeg selv kan respektere, og ikke noe jeg selv mener gir inntrykk av dumskap, lav intelligens, tilbakeståendehet eller det som verre er. Jeg vil gi rett inntrykk til folk av hvem jeg er. Så lenge jeg har kommet  langt så er det ikke så nøye om det blir godt tatt i mot eller ikke. Så lenge jeg ikke blir sett ned på før jeg i det hele tatt rekker å gi et korrekt inntrykk av meg selv, så er jeg faktisk veldig fornøyd. Uansett, poenget var i grunn bare at jeg blir ekstremt irritert hver gang noen peker på sandkassa og sier «gå og lek med noen på din egen alder» så fort de merker litt motstand i en diskusjon. Det er hersketeknikk på øverste hylle, og jeg kan virkelig ikke fordra det. Det var i grunn bare det jeg ville si ikveld, men… Har du vært innom bloggen min før så vet du at det alltid blir litt mer å lese på enn hva som først var tenkt. Anyway. NÅ gir jeg meg. God natt.

Del

8 Kommentarer

 1. april 5, 2012 / 11:56

  Det er jo skikkelig teit å si sånt til et ungt menneske i en diskusjon. Litt feigt egentlig.
  Man blir ikke mer intelligent med alderen. Men de aller fleste føler de blir litt klokere. Jeg tror det er det de mener. Men man skal ikke si sånt for det.
  De fleste mennesker har fått den der i fleisen en eller annen gang. Jeg også. Og nå når jeg er blitt 45, halvgrå og faktisk reelt mer fornøyd med livet enn jeg noen gang har vært, innser jeg at jeg var veldig lite klok da jeg var 22. Det tror jeg de fleste på 45 føler. Men det kan jo hende du er unntaket, Andrea. Kanskje du er akkurat like klok når du blir 45 som nå når du er 22.
  Ellen :D

 2. Drea
  april 5, 2012 / 13:50

  Jeg kommer helt sikkert til å være klokere på mange felt når jeg er 45 enn nå, altså. Garantert. Men ikke på ALLE felt! :) Så er det greit å bli tatt seriøst selv om man er tjueto også, og kunne få lov til å stå for det man mener og gjør uten at andre automatisk skal tenke at dette er noe jeg antagelig kommer til å angre på/innse var feil i ettertid. Om du skjønner hvor jeg vil hen! :b

 3. april 5, 2012 / 16:58

  Jada, jeg skjønner den. Man skal ikke tvinge på andre sine gode råd/meninger uansett hvor gamle de er, om rådene/meningene ikke er etterspurt. Det er utrolig irriterende om man er 22 eller 45. Bedrevitere er irriterende.
  Men er det ikke litt sånn at noen ting må man bare finne ut av selv, noen dumme ting må man bare gjør for å forstå at de var dumme. Jeg tror det er ganske vanlig uansett hvor gammel man er. :D

 4. april 5, 2012 / 16:59

  Der skulle vært et spørsmålstegn i den nest siste setningen :)

 5. Drea
  april 5, 2012 / 17:33

  Ellen: helt enig! :D

 6. april 11, 2012 / 21:52

  Er så enig. har alltid irritert meg over dissa «eldre jentene» som tror de vet så mye bedre enn meg da jeg var 16-18. Og nå som jeg er 27 må jeg ta meg selv i nakkeskinnet for å ikke være like belærende for dissa «småjentene under 20». Men jeg har lært av egne opplevelser dog, og er i alle fall klar over at sånn «innbilt» voksenhet er bare TØV.

  Dess eldre jeg blir i alder, dess yngre blir jeg i hodet. Lenge leve barnsligheten!

  Jeg har lært av livets harde skole at du kan bli enke i en alder av 20 også -så strengt tatt, er det ingen livserfaring som kommer med alderen. Livserfaring kommer med lifserfaring. Hvor mye mer vet ikke DU om det å være mor enn meg som er uten barn per tid!?

  Latterlig!

 7. april 13, 2012 / 13:51

  Jeg føler jeg vet mer og er mer åpen for andre synspunkt enn for eksempel bestemor, sånn.. for å dra ekstremversjonen :)

 8. april 16, 2012 / 13:16

  Hear, hear! :) Men det er sant som du også sier, man blir klokere med alderen. Kan til og med si at det skjedde masse mellom mine 20 og 25 år! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.