Svar på spørsmålene.

Her er et gammelt familiebilde av oss. Gammelt og gammelt… vel, det er ikke nytt i alle fall. Anyways, her kommer svarene fra spørsmålsrunden:

Hvor mye har du tjent på fotograferinga (evt bloggen)? Jeg startet opp studioet 1. november, og på seks uker tjente jeg rundt 32 000 kroner. Så ble kameraet ødelagt, og det ble slutt på å ta bilder. Nå er nykameraet mitt i Oslo, så nå er det ikke lenge før jeg får begynt på igjen!

Hvem fikk du hjelp til av å lage portfolioen din? Jeg kjøpte en ferdig nettside på www.bludomain.com. Kjempegenialt! Anbefales virkelig.

Hvordan har du lært all redigeringa og alt du kan om bilder/fotografering? Alt jeg kan har jeg lært av å lese på nett, se tutorials og ikke minst; prøve. Jeg har prøvd meg frem med det meste.

Tar det mye tid med fotografering, og har du en anna jobb utenom? Det tar veldig mye tid. Ikke selve fotograferinga, men redigering tar enormt med tid. Før jobbet jeg som badevakt i tillegg, men det ble for mye. Jeg fikk ikke tid til det, så jeg slutta.

Hva jobber Kaj som? Kaj jobber som formann i ei lokal produksjonsbedrift som heter Bewi.

Hvor lenge driver du med fotografering/bilderedigering hver dag? Nå har det vært litt stille den siste tiden da, på grunn av at kameraet mitt er litt ødelagt, men i november brukte jeg… tja, 8-10 timer hvert døgn. Kanskje mer. Jeg satt ofte opp til klokka tre på natta for å bli ferdig med redigeringa i tide.

Jeg lurer på hvordan huset deres ser ut? Huset vårt er ganske så rotete, og det er det alltid. Men bortsett fra det så er det da ikke så verst. Kanskje jeg orker å lage en videoblogg en gang, men sjansen for at jeg skjemmes over alt rotet og dropper filmen er stor. Beklager!

Er du selvstendig næringsdrivende? Og er det isåfall vanskelig? (Med vanskelig mener jeg mye papirarbeid, regnskap, selvangivelse, søknader osv osv.) Ja, jeg er selvstendig næringsdrivende, og det er i grunn ikke så vanskelig med tanke på papirarbeid og regnskap. Jeg lastet ned et gratis regnskapsprogram som heter WinVask, og det er veldig lett å bruke. Dermed har jeg full oversikt, og så leverer jeg det bare til regnskapskontoret her så fikser de resten. (Skatt osv.)

Vil du og Kaj ha flere barn? Helt klart!

Tar du fotooppdrag hjemme hos andre? Jeg har ikke gjort det så mye, men jeg syns det er utrolig spennende og skulle virkelig ønske fler hadde villet det! Så det er absolutt i fremtidsplanene mine.

Hvor gammel var du, og hvor var du i livet da du innså at foto var det DU skulle jobbe med? Det fant jeg vel ut ganske så nylig. For et år siden, kanskje? Det var først da jeg begynte å interessere meg for fotografering. Det var først da jeg begynte å lære meg hvordan man bruker et speilreflekskamera uten autoinnstillinger.

Var du på Frøyafestivalen? Ja, jeg var der en kveld i alle fall! Da Åge og Sambandet spilte.

Kunne du ha lagt ut et bilde som du har tatt, før og etter redigering? Det kan jeg vel, men da må jeg bare finne et bilde som kan være spennende å se både før og etter redigering. Forslag?

Hvilken skolegang har du? Hva gikk du på på videregående? :) Vil du begynne igjen med studier? Jeg gikk allmenne fag på videregående, og etter det tok jeg et årsstudium med journalistikk gjennom NKS Nettstudier. Jeg tenkte jeg skulle studere foto til høsten, men nå har jeg mer spennende planer.

Bruker du adobe photoshop? Hvis du gjør det, kan du lage en liten video med hvordan du redigerer som oftest? Ja, jeg bruker Photoshop CS4. Jeg kommer nok ikke til å lage en video, men jeg kan anbefale deg å bruke actions for å lære mer om hva man kan gjøre i PS. Nettsiden www.mcpactions.com selger veldig fine actions som er lett å lære av! Sjekk det ut.

Jeg lurer på hva du får mest inspirasjon fra som fotograf? Og, hvordan lærte du deg ting helt i starten? Jeg er helt ny eier av speilreflekskamera, tar gjerne imot tips, av typen teskje. Oj, jeg syns det er litt rart å bli kalt fotograf, for den tittelen er så… sterk. Men takk! Tilbake til spørsmålet; jeg inspireres av mennesker. Jeg elsker å se på mennesker. Mennesker er rare og veldig inspirerende. Og jeg inspireres selvfølgelig av flinke fotografer også.

Visste du på videregående at du ville drive med foto, eller hadde du andre planer? Jeg hadde i grunn andre planer. Jeg ville bli dyrlege eller lærer. Men jeg tåler ikke å se blod og eier ikke tålmodighet, så det var kanskje dårlige alternativer.

Hvor høy er du? Jeg er omtrent 1,75 m høy.

Har du noen nyttårsforsett? Niks, men jeg lover meg selv ting veldig ofte, vet hva jeg vil og gir meg ikke før jeg har klart det. Hva skal man med nyttårsforsett da da?

Utdanner du deg til noe? Nei, ingentingen. Ikke offisielt anyways.

Hva var ditt favorittfag på skolen? Gym og norsk.

Hvor handler du det meste av fotoutstyret ditt? Her og der. Fotovideo.no, japanphoto.no, scandinavianphoto.no og ebay.com.

Hva tid ble du ordentlig interessert i foto? For cirka et år siden.

Hvordan har du lært deg alt det du kan innen foto? Noen tips? Har du nok interesse for det så LES! Søk og les og søk og les. Og prøv, prøv, prøv. Først er det i alle fall nødvendig å lære seg grunnleggende greier som blenderåpning, lukkertid og ISO. Sammenhengen mellom disse tre er rimelig greit å vite.

Hva tid fikk du ditt første speilrefleks? Jeg kjøpte et brukt Canon EOS 350D i august for to år siden.

Har du andre dyr enn en hund og en katt? Nei, det er nok med katt og hund, takk!

Har du noe fotoutstyr på ønskelisten akkurat nå? Hvis ja, hvilket fotoutstyr? Gjett om. Det har jeg alltid! Nå ønsker jeg meg 50mm f/1.2, Canon 24-70mm f/2.8, nytt kamerastativ, stativ til reflektoren, fisheye-objektiv osv. Jeg ønsker meg alt omtrent.

Har du noen form for utdanning til fotograf? Nei, ingentingen.

Planer for fremtiden? Vel, det kommer dere antagelig til å få vite snart. Jeg kan uansett røpe at vi skal flytte og at jeg skal jobbe med fotografering, for uansett hvor det blir så er det virkelig det jeg skal gjøre!

Noen tips til bra kamera, for smal lommebok? Canon EOS 500D er antagelig et godt kamera, og om du kjøper med ei god linse så har du et godt utgangspunkt for gode bilder!

Er det hunden din? Ja, Sala er hunden min! Hun har jeg hatt i… fem år nå. Gode, gode hunden!

Hvor gammel er du? Jeg er tjue år gammel. Woho!

Har du alltid bodd på Hitra? Nei, jeg har faktisk aldri bodd på Hitra, jeg! Hihi, jeg bor på Frøya, og her har jeg bodd siden jeg var to år. Jeg bodde i Trondheim i mine to første leveår.

Bruker du en spessiell action eller noe for å redigere øynene til de du tar bilder av? Jeg gjorde ikke det før, men nå har jeg funnet ut at jeg sparer litt tid ved å bruke denne actionen. Genialt! Tid er penger vet du.

Jeg lurer på om det er redigert, og isåfall hva du har gjort for å få det så fint? Det er redigert, men hvordan husker jeg dessverre ikke. Av og til bare leker jeg i PS, og glemmer alltid hva jeg gjorde! Teit.

Hvem er din yndlings artist? Kaizers Orchestra! Ingen slår dem uansett. Jeg er faktisk litt småforelska i hele bandet.

De tre beste bandene du vet om? Kaizers, Minor Majority og Coldplay. Tror jeg.

Liker du å bo på Frøya, selvom klesbutikkene er få, og langt i fra ordentlig shopping steder? Ja, jeg liker å bo her, men jeg begynner å bli litt lei også. De fleste av vennene mine har jo flyttet for å gå skole, så derfor er det litt trist å være igjen her. Klesbutikkene driter jeg i, det finnes jo så mange nettbutikker!

Hvor lenge har det vært deg og Kaj? Vi har vært sammen i to og et halvt år.

Har du noen speilreflekstips for nybegynnere? Ja, søk opp blenderåpning, lukkertid og ISO. Forstå sammenhengen og du er godt på vei!

Hvordan får du til de lysene på bildene? De små rundingene som er veldig uklare, mener jeg. Det kalles bokeh, og blir til ved at du bruker et lyssterkt objektiv (det vil si et objektiv med stor blender. Som f.eks. 50 mm f/1.4). Når du tar bilder av lys eller lignende så vil de bli som rundinger om de er ut av fokus.

Så på en gammel videoblogg og du sa du hadde tatt første året journalistikk, hvordan var det ? Vil du anbefale det? Det var helt greit, men ikke noe for meg. Jeg kjeda meg litt! Og det burde jeg jo skjønt før jeg begynte; jeg har alltid vært glad i kreativ skriving, og ikke dokumenterende, seriøs artikkelskriving. Nei, huff. Blæh.

Del

Kommentarer

 1. januar 5, 2010 / 18:23

  Jeg er egentlig også ganske forelska i Kaizers Orchestra ;) De er forholdsvis geniale :D

 2. januar 5, 2010 / 18:55

  Da du var på frøyafestivalen å så var det deg jeg så tror jeg, eller en tvilling drea! Hehe, var der hele helgen med egen båt jeg :-D Kjempe bra med DDE og Stage dolls å skal jeg love deg! :)

 3. januar 5, 2010 / 18:56

  Oooiii så spennende med fremtidsplanene! Jeg er nysgjerrig og gleder meg til å høre fortsettelsen:-)

 4. januar 5, 2010 / 19:04

  Kjempe flotte svar ! Jeg kan ikke tro at du ikke har noen form for utdanning så flink som du er ! Det kan jo gi meg litt mer håp om drømmen til å bli fotograf :) Iallefall det jeg ønsker å drive med. Må bare skaffe noe kapital først ;)
  Gleder meg til å se hva som skjer videre i planleggingen din :D

 5. januar 5, 2010 / 20:59

  Nå ble jeg skrekkelig nysgjerrig på fremtidsplanene dine Drea og flotte svar du kom med. ;)

 6. Trine
  januar 5, 2010 / 21:27

  Tja, sauemaskebilde av deg kanskje…

 7. januar 5, 2010 / 21:40

  Lurer på en ting Drea… (sorry for «bombadering» av spørsmål altså) men sånn så når du har kjøpt deg ett Canon 5d mark 2 (var det ikke det?).. må du skifte ut objektivene dine da eller passer alle objektivene som passer til andre Canon kamera til det kamera også?

 8. Trine
  januar 5, 2010 / 21:44

  Jeg er veldig imponert over utviklingen din, det viser bare at alle kan ta bilder bare man leser og lærer litt:) Og så hjelper det jo med penger og da, det er ikke en billig hobby det her:)Jo mer man lærer jo bedre utstyr vil man jo ha:) (Men sånn er det vel med alle hobbyer:) )

 9. Drea
  januar 5, 2010 / 21:48

  Linn: nei, jeg måtte selge 17-55 f/2.8 IS USM-objektivet mitt, for det passet ikke. EF-S objektiver passer ikke til 5D mark ii. :/

  Trine: takk for det! :) Jeg tror nok ikke ALLE kan bli skikkelig gode til å ta bilder, det krever nok litt mer enn litt lesing og penger altså. Det er nok mye jobb å leve av å fotografere. :)

 10. januar 5, 2010 / 22:17

  Var jeg som stilte spørsmålet om du kunne legge ut bilder før og etter redigering! Har egentlig lyst til å se noen av studiobildene dine jeg! Ikke noen med fancy effekt på eller sånn, men bare sånn som du vanligvis redigerer bilder, med skarphet, lys og sånne ting! Har bare lyst å se hvor mye av arbeidet som ligger i redigeringen :)

 11. januar 5, 2010 / 22:54

  Trine:
  Alle kan ta bilder, det er bare å trykke på knappen, men å bli en god fotograf er nok ikke alle forunt.
  Det er myyye mer jobb enn å lese og lære litt!
  Om man ikke hele tiden utvikler seg, og har hjerte og talent for faget så kommer man nok ikke så langt.
  Jeg er helt sikker på at du ikke mente noe vondt med det du skrev, jeg vil bare få frem at det må mer til enn at man leser litt for å bli på nivået til Drea.
  Penger hjelper også så klart, men om man ikke klarer å ta bilder med rimelig utstyr klarer man det ihvertfall ikke med profft utstyr.

  Drea: Spent på å høre/ se mer av fremtids planene dine :)

  «Jeg er veldig imponert over utviklingen din, det viser bare at alle kan ta bilder bare man leser og lærer litt:) Og så hjelper det jo med penger og da, det er ikke en billig hobby det her:)Jo mer man lærer jo bedre utstyr vil man jo ha:) (Men sånn er det vel med alle hobbyer:) )»

 12. Henriette
  januar 5, 2010 / 23:05

  Hei! Jeg er nyfrelst hobbyfotograf med mitt elskede Canon 450D, og er blitt fast leser av bloggen din. Du tar fantastiske bilder og jeg ivrer etter å lære meg å bruke dette verktøyet til det fulle. Du inspirerer meg! Men ett spørsmål; er det noe spesiell grunn til at du kun bruker originale objektiv? Jeg vurderer å kjøpe ett tamron pga lavere pris; har du noe erfaringer med uoriginale objektiver? Er det verdt pengene, eller like greit å spare til Canon?
  Min lille prinsesse på 9,5 mnd er ett yndig fotoobjekt – men jeg trenger ett objektiv som kan ta bra innendørsbilder uten blitz. Har du noe å anbefale meg?
  På forhånd takk =)

 13. januar 5, 2010 / 23:13

  RE; Okey. Er det bare EF-S objektivene som ikke passer altså?

 14. januar 5, 2010 / 23:18

  Tusen takk for alle svar! :) Lærer utrolig mye av svarene dine faktisk, du er så utrolig dyktig. Synes det er helt fantastisk at du har tjent såpass mye på kun 6 uker, uten utdannelse innen foto og sånt. Det gir meg litt håp for framtida, haha :D

  Men jeg lurte på en ting. Når du tar portrettbilder, bruker du blitz? Jeg skal selv satse mer på portrettbilder dette året, for jeg har kjøpt meg nytt objektiv, refleksskjerm, blitz og softbox, så jeg lurte vell egentlig på om du anbefaler blitz på portrettbilder? Eller anbefaler du rett og slett et godt lys? :)

 15. upsidedown
  januar 5, 2010 / 23:27

  aha, tusen takk for svar! :-)

 16. Marthe
  januar 6, 2010 / 03:42

  Hei, lurer bare på hvordan du får bildene dine så store? Jeg har stor og brei fin blogg, men når jeg laster opp bildene blir de så små. Og hvis man strekker de ut, blir de bare uklare:/ Du har så store fine bilder!

 17. januar 6, 2010 / 05:13

  Må si du virkelig har et talent for fotografi! For å ikke ha noen formell utdannelse. For det ser jo ut som du har det!
  Jeg digger bildene dine, de er sinnsykt fine :)

 18. januar 6, 2010 / 12:09

  Du er virkelig en inspirasjon, Drea, men å drive ditt eget studio så ung :) Jeg har et forslag til før og etter bilde: Hva med det med sauen? De rundingene er vel ikke der av seg selv?

 19. januar 6, 2010 / 14:01

  Heisann

  Må bare få si at jeg liker bildene dine utrolig godt. Denne bloggen kommer jeg til å følge med på ;)
  Så lurer jeg bare på om du kan gi meg et lite tips ang. objektiv. Har et Canon eos 350D, som jeg vil kjøpe et nytt objektiv til. Viktigste egenskap må være at man kan gå NÆRME motivene :) Har du noen bra tips til en ikke altfor dyr penge?

  Klem fra nr. 5

 20. Helene
  januar 6, 2010 / 15:20

  Takk for ærlige og fine svar, og at du ville dele noen av triksene dine med oss! Mcp-actionene åpnet en helt ny verden for meg i alle fall :) spennende spennende! Du inspirerer veldig!

 21. januar 6, 2010 / 15:39

  Spennende å lese om deg, og særlig delene om deg og fotografi. Utdanner meg selv som fotograf nå, og håperhåperhåper det er det jeg kommer til å ende opp som. Men hvem vet, det er jo mange som ønsker det samme, og ting kan forandre seg.. Uansett, synes det var kjempespennende, og du kan gjerne skrive mer om det? Evt kan du godt kontakte meg, hadde vært utrolig kult å høre mer om hvordan du holder på som selvstendig næringsdrivene osv. :)

  Klem fra Desirée/metallicatrollet.

 22. Trine
  januar 6, 2010 / 22:33

  Jeg mente vel bare at det er håp for de fleste om å ta bedre bilder og å utvikle seg. På hobbybasis. Ordet «fotograf» har jeg ikke nevnt:)

 23. malene
  januar 7, 2010 / 09:56

  tips til bilde før og etter redigering har jeg hvertfall kunne tenkt meg å sett på ett av nærbildene av Vilja, husker ikke om det er sorthvitt eller ikke, men hun har stooore øyne der hvertfall..tror det er ganske gammelt

 24. januar 7, 2010 / 17:40

  Genial musikksmak! Jeg blir alltid veldig innspirert av å lese bloggen din og ikke minst se bildene! Fortsett med dette!

 25. januar 8, 2010 / 22:21

  Otroligt inspirerande läsning! Speciellt för en som har sjuk lust att satsa på foto, så fort jag har möjlighet att uppgradera mitt foto utstyr.
  Tack för att du delar

  //Sessan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.