Botox, fillers, restylane og skyld

Jeg har tenkt mye på denne diskusjonen som har oppstått rundt Vixen Blog Awards. Jeg har lest både kronikken til Ulrikke Falch og kommentaren til Sophie Elise (om dette med forbilder, fiksing av utseende og etc, for den som ikke har lest), og har i grunn kranglet enormt mye med meg selv i etterkant av det. Jeg er på mange måter enige med begge to. For det første, så syns jeg det er ekstremt dumt at det har blitt sånn at vi jenter fikser på utseende vårt. At det har blitt normalt. At vi får så store komplekser for hvordan vi ser ut, at vi velger å forandre oss. Jeg klager seriøst nesten daglig over de tre linjene i panna mi som bare blir tydeligere og tydeligere med årene (for hver dag, viker det som for meg!), og selv om Vegard (som den beste kjæresten han er) daglig forteller meg at jeg er verdens vakreste, at jeg er ekstremt pen og fin og flott, så klarer jeg ikke la være å hate linjene i panna mi på daglig basis. Folkens. Jeg fyller tjueni år i år. Jeg nærmer meg tredve. Jeg sover med sminken på og tar absolutt ikke vare på huden min og drikker alt for lite vann, så … ja. Kanskje finnes det andre løsninger enn botox for å få disse kritiske linjene til å bli mindre fremtredende. Og if not; so fucking what? Jeg er snart tredve og har rynka mye på panna de siste årene, si.

Samtidig syns jeg der er bullshit å si at «du er så mye finere som du er» og legge all skyld og alt ansvar for unge jenters selvtillit og selvbilde over på enkeltpersoner. Jeg syns det blir for dumt å peke på Sophie Elise og rope ut at hun er et dårlig forbilde. At hun har skyld i alle unge jenters problemer med eget selvbilde, liksom. Det er strengt tatt ikke realiteten. «Verden er ikke rosa og den er ikke sort hvitt heller», skriver Sophie Elise. Det er jeg enig i. Unge jenter kommer alltid til å være usikre på seg selv. Sophie Elise startet ikke det. Hun er ikke roten til alt. Hun er heller et resultat av det. Et resultat av dagens samfunn, og hvorfor skal vi kaste stein på henne, og samtidig synes synd på alle andre unge jenter som blir påvirket? Greit nok, hun er et forbilde. Hun er synlig. Hun har påvirkningskraft. Men bør vi ikke huske at hun kun var seksten år da hun ble norsk kjendis for fullt? Bør vi ikke lese boken hennes, Forbilde, og skjønne henne – i stedet for å skylde på og hate?

Det er ikke enkeltpersoner vi må forandre. Det er ikke enkeltpersoner vi må hate, skylde på eller fordømme. Det er ikke fair. Vi må heller … tjæ. Jeg vet ikke. Jeg har ikke løsningen. Det er vanskelig. Vel, her er i alle fall meg og linjene i panna mi. Jeg hater dem enda, jeg er sikker på at jeg hadde vært mye finere uten, men jeg skal prøve å la være å falle for fristelsen. Prøve å ikke falle for fristelsen for en quick fix, så får jeg heller kjøpe meg en god fuktighetskrem og bli flinkere til å fjerne sminke før natta, pluss drikke mye mer vann enn jeg gjør. Men … er det i grunn noen stor forskjell? Spiller det i grunn noen rolle hvilken metode jeg bruker for å bli kvitt/dempe det jeg ikke liker med meg selv? Er det greit så lenge det ikke er en sprøyte? Er det sånn at jeg blir mye finere om jeg klarer å fjerne linjene ved hjelp av en krem enn av botox? Er det da innafor å si «åh, så fint det ble!», fordi det er mer sosialt akseptert? Fordi det er mer naturlig? Bare en tanke.

Del

4 Kommentarer

 1. Caroline
  februar 4, 2018 / 01:25

  Så enig! Det er rart hvordan samfunnet har bestemt at med en gang du legger deg under kniven så er det teit/dumt/overfadisk men så lenge man finner andre metoder er det helt greit. Synes i grunn synd på SE for all hetsen hun får daglig.

  • Drea
   Forfatter
   februar 4, 2018 / 01:39

   Enig! Og jeg syns også det må være lov å mene at plastisk kirurgi/restylane/botox etc. er greit. Personlig er jeg jo litt både og. Jeg syns det er dumt, men jeg har jo tatt restylane og botox en gang selv, og har jo lyst til å fjerne de derre linjene i panna og.

   Det finnes mange ulike forbilder, og det er dumt at man skal dømmes vekk som et forbilde for at man har et annet syn på EN ting enn andre. Og jeg tror de fleste av oss hadde godt av å vært i SE sine sko en gang. Tåle all hetsen, vokse opp som usikker og i fokus. Det er ikke bare-bare.

   Men igjen; jeg syns jo det er synd at det har blitt sånn at «alle» fikser på utseende sitt. Men igjen x2; vi lever en gang, la oss få se ut som vi vil. Haha.

 2. februar 4, 2018 / 01:28

  Jeg personlig, skylder ikke på SE som enkeltperson (bloggbransjen derimot, synes jeg absolutt skal få et lite stykke av den kaka), men hun er en av Norges største påvirkere med ungdom som målgruppe, og akkurat FORDI hun sier hun selv er et resultat av å se opp til sine dårlige forbilder (også de gode, åpenbart), skulle jeg gjerne sett at hun var bedre på å gjøre som hun selv sier: «Jeg prøver hver dag å være det forbildet jeg skulle ønske jeg hadde som ung». Ja, hun startet som 16-åring, ung og dum, gjorde mange feil, som «alle» ble vitne til takket være bloggen og media. Man skulle tro hun lærte mye av de feilene, og jeg synes ikke hun kan skylde på at hun er så ung, så veldig mye lengre. Selv om hun ikke bærer ansvaret alene, håper jeg likevel hun gjør sin del fremover, og inspirerer kollegaer og andre til å gjøre det samme. Fordi det alltid har vært sånn, betyr ikke det, som bevist i mangfoldige andre tilfeller, at vi da bare skal fortsette å la det skje. «Unge jenter vil alltid være usikre på seg selv»- ja, så skal vi ikke forsøke å gjøre vårt beste for å gjøre det litegrann lettere for dem å få trua, da? Noen må det starte med, og jeg tror Sophie Elise kunne hjulpet sååå mange med akkurat det!

  Synes forøvrig hårfargen din ble kjempefin, og det siste bildet er helt amazing<3

  • Drea
   Forfatter
   februar 4, 2018 / 01:44

   Jeg er både enig og uenig. Bransjen har jo skyld. Hun trenger ikke «skylde» på at hun er ung, og hun er jo veldig åpen om at hun er og alltid har vært veldig usikker på seg selv. Hun var kanskje ekstra utsatt i utgangspunktet, og med tanke på livet i media og all dritten hun får daglig over SÅ mange år, så er det kanskje ikke så rart at det blir som det blir. Er det HENNES feil? Jeg syns ikke vi skal gjøre valgene enklere enn de er. Altså, det KREVER. Altså, jeg er tjueåtte og får ikke dritt fra noen, og jeg føler på presset hver eneste dag. Hvordan er det da for henne?

   Med «unge jenter vil alltid være usikre på seg selv» mener jeg ikke at vi IKKE skal prøve å forandre det til det bedre. Jeg bare mener at jenter var usikre før sosiale medier tok av, og at de også kommer til å være det i fremtiden. SE har som sagt tatt sine valg – men vi må heller ikke glemme at hun faktisk forandrer seg og vokser hun og! Hun la ut bilder av strekkmerkene sine, hun dempet restylanen i leppene. Hun går mer og mer uten extensions, vipper and all that, og fotograferer seg også sånn. Hun har vist seg etter en kjeveoperasjon på tv med et ballongansikt, og hun SNAKKER og SKRIVER MYYYYE om utseende, valg og selvfølelse. Jeg føler ikke alt er negativt. Hun gjør mye bra og.

   Og takk <3 Jeg elsker hårfagen selv!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.