Fordi det engasjerer meg

I dag postet Aftenposten en kommentar skrevet av 17 år gamle Tiril Flatebø, som nekter å godta at Snapchat retusjerer oss ved hjelp av sine filtre. I kommentarfeltet på Facebook kommenteres det at Tiril bare kan la være å bruke filtrene om det plager henne så veldig, eller hun kan slette hele appen – for det er jo hennes eget valg. Problem solved. Vel… Til dere som kommenterte akkurat det: Dere har ikke skjønt det. Dere har virkelig ikke skjønt det.

For det er da ikke (kun) Tiril dette er et problem for. Det er ikke kun seg selv Tiril tenker på når hun skriver om dette. At hun faktisk tar avstand fra filtrene, og skriver kommentaren hun skriver, sier meg at hun kanskje ikke er den som står i størst fare for å bli negativt påvirket av dem, heller. Det er alle de som ikke lenger klarer å ta en «selfie» uten å bruke ett av filtrene som gjør lepper og øyne større, som perfeksjonerer huden og som gjør haken smalere det er et problem for.

Vi lever i en tid hvor utseende er i kjempefokus. Det er vanskelig å komme utenom. Jenter på tolv sminker seg like pent som Kim Kardashian og poster tutorials på YouTube og Instagram. Bloggere er ikke lenger bare bloggere, men tar bilder av seg selv med så høy standard at de kunne ha vært publisert i ethvert moteblad. Presset på unge jenter er stort. Snapchat gjør det ikke enklere, ved å vise jenter hvordan de hadde sett ut om de bare hadde vært litt annerledes.

Å ta avstand fra filtrene i Snapchat handler ikke om at man ikke skal få ha det gøy ved å sette på seg selv et par hundeører. Det handler ikke om å forby verken Snapchat eller alle filtrene som er å finne, og det handler ikke om å lage drama av noe bare for å lage drama. Det handler om å la jenter få være seg selv, se ut som de ser ut, og la de være fornøyde med det. Det handler om å ikke skape en forstyrrelse i selvbildet. For det er det noen av disse filtrene skaper. De skaper et feil bilde av jenters utseende, og det skaper et ideal å hige etter som krever inngrep.

Hey, jeg har brukt filtrene selv, og jeg har også følt på at jeg ser bedre ut med filtre. Som på bildet over – jeg syns det første filteret er dritsøtt! Men jeg klarer heldigvis å tenke at jeg ikke vil endre utseende av den grunn. Jeg klarer heldigvis å unngå å bli forstyrret av det. Sånn er det ikke for alle. Fler og fler jenter vurderer kirurgiske inngrep. Å ta restylane i leppene er snart nesten like vanlig som å gå til frisøren. Det er en utvikling både jeg og Tiril Flatebø syns er skremmende. Er det virkelig nødvendig av Snapchat å ha disse filtrene som gjør oss «penere»? Gi oss gjerne hundeører eller en kaninnese, men slutt å forstørre, forminske og endre oss mot et ideal!

Del

2 Kommentarer

 1. Erik Pedersen
  mai 30, 2017 / 16:48

  – Jeg klarer heldigvis å unngå å bli forstyrret av det. –

  Du er jo litt forstyrra da. Hva med malerier, – er det noe du vil forby?

  – Sånn er det ikke for alle. Fler og fler jenter vurderer kirurgiske inngrep –

  Aha, du snakker på vegne av andre enn deg selv, – skal vi se om jeg forstår deg. Ved å forby snapchat filtre som gjør deg penere, – så vil det forhindre mennesker i å vurdere kirurgiske inngrep?

  Etter din mening, – skyldes årsaken til at kvinner ønsker å operere seg, – ikke den alminnelige forakt kvinner har mot det middelmådige, men snapchat filter funksjonen som gjør mennesker etter din mening penere?

  Kan jeg spørre deg hvorfor det er så viktig for kvinner og ikke være pen, – men å være den peneste? Er det derfor dere kvinner har problemer med dette her? Det er vanskelig å regulere deres hang etter utseende, og dere skjønner ikke selv at alle mennesker er forskjellige, er det grunnen til at du skulle ønske at filtre som gjorde deg penere ikke fantes?

  Sånn som meg da, – en mann som er skikkelig stygg, – skal jeg bare leve med mitt stygge utseende og ikke en gang i fantasien få lov til å drømme at jeg var vakker og attraktiv med et filter? Jeg må bare leve i min skjebne som uattraktiv og ekkel og fæl?

  For det er jo etter din mening, bare attraktive folk som skal få lov til å være attraktive, – ikkesant?

  Kan din forakt og motstand mot det alminnelige og vanlige også være en årsak til at kvinner og jenter flest skulle ønske de var noen andre enn det de selv var? Tenker du at ved å forby kvinner bilder av kvinner som er mer attraktive enn henne selv så vil det hjelpe på hennes selvfølelse?`

  Hadde du fått bedre selvtillit av at det ikke fantes pene mennesker her på jorda?

  Hva er det du synes er ideal?

 2. Silje
  juni 12, 2017 / 03:01

  Hei! ?
  Selv jeg som nærmer meg 40 reagerer på dette, har nok mye med at jeg aldri har hatt noe godt selvbilde eller selvtillit. Og jeg har fått tilbakemeldinger på at jeg er en søt og pen jente. Men det er få dager jeg tror på det.. Har fått den jævla stigmatiserte diagnosen borderline (sier du det høyt er du helt crazy og gal! ? Nå heter det så fint emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Yeah. Prøv å si DET høyt..Stemplet som en som er sprø, gal, ikke kan gjøre ditt og datt..rett og slett en nutcase. Hadde før Bipolar2, for de to ligger ganske nærme hverandre, så jeg kjenner meg godt igjen i dine hverdager..selv om systemet her har svikta når jeg burde blitt tatt vare på. Har ingen oppfølging. Vel vel. Nok om det.

  Tiril hadde et flott innlegg❤. Som jeg nevnte kan selv godt voksne reagere på dette. Dette utseende/kropphysteriet må ta slutt nå! Stå på Drea, skal følge deg her og på Facebook (vi er venner, men tør ikke si mitt navn her?)

  Hilsen
  SB

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.