Ungdom mot retusjert reklame.

Vel, mange vil vel kanskje mene at jeg er litt hyklersk som skriver et innlegg om ungdom mot retusjert reklame, når sannheten er at jeg retusjerer fashionbilder selv, men hey. Det betyr jo ikke at jeg ikke er enig i at reklamebransjen ødelegger selvbildet til enormt mange ungdommer. For det gjør den virkelig, og det er ikke bare litt trist. Det er kjempetrist å se unge mennesker hate seg selv på grunn av noe som ikke eksisterer in real life. Jeg har sett før og etter-bilder av Vendela, Angelina Jolie, Nicole Kidman og en god del andre kjente fjes som ofte fremstår som helt feilfrie i blader og magasiner, og sannheten bak den perfekte fasaden er beroligende. Fler burde virkelig ha fått sett det! For vet du hva? Både Vendela, Angelina Jolie og Nicole Kidman har rynker, ringer under øynene, hengepupper og andre kroppslige «feil» vi resten av befolkningen også sliter med.

Så, over til saken. Hvor flott hadde det ikke vært om retusjert reklame hadde vært merket, slik at vi hadde visst om bildet er retusjert eller ikke? Gruppen burde kanskje het Ungdom for merking av retusjert reklame istedet, for det hadde passet meg bedre. Jeg er jo ikke totalt imot det å retusjere bilder, men jeg syns det er et super påfunn å merke retusjerte bilder slik at alle faktisk kan tenke litt over at dette ikke er helt ekte. Kanskje er det begynnelsen på noe som kan hjelpe å snu en verden av spiseforstyrrelser, selvhat og dårlig selvbilde. Og det hadde ikke vært så ille, hadde det vel?

Gjør som meg (og kjære Sofsen, som tvang meg til å skrive dette), og skriv et innlegg om dette på bloggen din du også. Link gjerne til hjemmesiden deres, meld deg inn i Facebook-gruppa og post denne videoen (se under) på bloggen din.

Del

Kommentarer

 1. M
  november 26, 2010 / 11:57

  Tror du virkelig på at grunnen til at en får spiseforstyrrelser er å se retusjert reklame? Det er nok ikke så enkelt. En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse og det ligger langt mer kompliserte grunner bak. Symptomene ville kanskje vist seg annerledes, men de som blir syke ville blitt syke uansett hva slags kroppsideal vi hadde hatt i samfunnet.

 2. Drea
  november 26, 2010 / 12:10

  M: Tror du virkelig det? Tror du SÅ mange hadde blitt syke om fokuset ikke hadde vært som det er nå? Jeg sier ikke at det er den hele og fulle grunnen til spiseforstyrrelser, men hey. Å si at det ikke påvirker i det hele tatt er bare naivt.

 3. november 26, 2010 / 13:12

  Jeg er helt enig. Bildene kommer ikke til å komme på trykk uretusjert i fremtiden. Photoshop kommer ikke til å forsvinne! Vi må bli flinkere til å forstå at det er en vesentlig forskjell mellom virkeligheten og det man ser i blader og på plakater.

  Jeg tror ikke det vil være noen mirakelkur mot dårlig selvtillit og spiseforstyrrelser, men det er en start.

 4. M
  november 26, 2010 / 13:27

  Ja, jeg har slitt med spiseforstyrrelser i mange år og har snakket mye med behandlere om akkurat dette. Så dette er noe jeg har tenk mye på og vet en del om.

  Selvfølgelig påvirker det. Hadde vi ikke hatt noe retusjert reklame ville nok symptomene vært annerledes. Det jeg sier er at spiseforstyrrelser har veldig lite med slanking og kropp å gjøre. Det med slankingen er et symptom. Det ligger helt andre og mye mer kompliserte grunner bak.

  Når det er sagt så synes jeg heller ikke det er greit med retusjert reklame og jeg er veldig for å merke dem. Jeg sier bare at det å gi reklamene skylden for spiseforstyrrelser blir feil.

 5. november 26, 2010 / 14:20

  Jeg mener at alt fokuset på kropp og utseende som finnes i dag er en veldig utgjørende faktor når det gjelder spiseforstyrrelser.

  Det er jo kjempemange unge jenter som utvikler spiseforstyrrelser bare fordi de er usikre på sin egen kropp og mener at den ikke er bra nok, og heller vil se ut som «de perfekte». Hvis kroppsidealet hadde vært et annet, og hvis samfunnet ikke hadde vist reklamer av tynne jenter overalt, så er jeg helt sikker på at en stor del av de unge jentene med spiseforstyrrelser aldri hadde fått det i det hele tatt.

  Var det like mange unge jenter med spiseforstyrrelser for 50 år siden? Det vet jeg ikke, men det kan vel ha noe med å gjøre at det ikke var reklame på samme måte da.

  Hvis modellene ikke var så tynne, og faktisk kunne blitt vist fram akkurat som de var, med feil og alt sammen, så hadde kanskje det vært idealet for hvordan man ville se ut. Selvfølgelig, det finnes alltid kjempemange som ville ønsket å bli mye tynnere selv om vi ikke hadde slike reklamer, men jeg er helt sikker på at det hadde vært en kjempefin forebygging for alle de unge jentene som utvikler spiseforstyrrelser i dag.

 6. Siri
  november 26, 2010 / 16:55

  Hvis du mener at retusjert reklame ødelegger selvbilder, hvorfor retusjerer du selv?

 7. november 26, 2010 / 18:55

  M: Statistikken sier så.

  Kjempebra, Drea! Jeg er glad jeg tvang deg… 8-]

 8. Drea
  november 26, 2010 / 19:47

  M: Jeg har vært innom den stien selv også, og jeg er ikke i tvil om at det påvirker ekstremt. Men, jeg sier ikke at det har ALL skyld – for det har det nok ikke.. :)

  SIri: det er et godt spørsmål. Jeg syns det er gøy. Kjempegøy! Og det er jo ikke noen tvil om at det blir «vakrere». Det er dette jeg mener at jeg er litt hyklersk når det kommer til dette. Derfor er jeg FOR merking av retusjert reklame, men jeg er ikke i mot hele retusjeringsgreia.

 9. november 26, 2010 / 21:47

  Hmm, jeg synes dette er en velig god idé! Tror jammen jeg skal blogge om det :)

 10. november 27, 2010 / 14:59

  Jeg synes merking vil være en god idé – uavhengig av i hvor stor grad disse motebildene er årsak til spiseforstyrrelser. Dårlig selvbilde generelt tror jeg hvertfall kan komme med som følge, kanskje særlig for mange unge mennesker som kanskje nettopp tror at bildene viser «virkeligheten». At slike bilder forsvinner tror jeg ikke vil skje, men tiltak for å hjelpe unge mennesker til å forstå hva som ligger bak mote/skjønnhetsbilder tror jeg er en smart vei å gå.

  Men jeg kjenner meg igjen i «dobbeltmoralen», for det å retusjere portretter er jo veldig gøy. Jeg personlig har ikke noe problem med å sitte og «pynte» på bilder, uten at jeg har noe ønske eller forventning om at jeg selv eller andre skal se sånn ut i virkeligheten (sjøl har jeg et veldig avslappa forhold til utseende). For mange er jo «det pene» noe man ønsker å oppnå med fotografering, uansett om det er portrett eller hverdagsbilder eller landskap. Og da velger man blant annet vinkel, utsnitt, komposisjon og lys som gjør at motivet tar seg best mulig ut, men som og kanskje gjør at avbildningen blir annerledes enn sånn de fleste oppfatter motivet i virkeligheten. Fotografi er uansett en fortolkning.

 11. november 27, 2010 / 15:48

  Veldig enig med deg. Jeg er ikke mot retusjeringen, men jeg synes det skal merkes tydelig! Synes det er litt forskjell på retusjerte bilder på en blogg, og retusjert reklame fra store firmaer. De har mer samfunnsansvar, og de blir sett av så mange flere. En blogg har mer kunstnerisk frihet. That’s my opinion i hvert fall.

 12. november 27, 2010 / 19:29

  Så genialt :D Eg må innrømme at det frista meir å kjøpe et produkt, der bildene er litt retusjert. Men det burde jo merkast tydelig, for noken bilde er jo FOR retusjerte!

 13. november 29, 2010 / 20:42

  Det er forståelig at bilder blir noe retusjert med tanke på at de faktisk prøver å selge et produkt, men jeg tror ikke de oppnår denne effekten dersom de må merke reklamen med at det er retusjert. Det blir jo det samme som at produsenten innrømmer at produktet deres ikke har effekt nok til at det ville kommet godt nok fram naturlig. Og det selger vel ikke akkurat spesielt godt? :p

 14. desember 1, 2010 / 00:43

  Lurer litt på hvor tallene kommer fra jeg ;) Statistikken altså

 15. desember 2, 2010 / 02:21

  Ikke enig. Tulle kampanje, som helt klart er laget av folk som har lite innsikt i temaet. Eneste resultatet blir at det blir enda hardere krav til modeller for å slippe retusjeringen i større grad, bildene kommer til å se nesten akkurat samme ut, og det ødelegger også for mye av de kreative reklame kampanjene om ALT som er tusjet skal ramses opp (det er nemlig det de vil. inkl små filleting som fjerning av kviser.)

  Ellers, «en eller annen form for spiseforstyrrelser»- er ganske løs og relativ ordbruk. Sist jeg sjekket er det spiseforstyrrelser om man spiser for mye også.

  H&M er ett jævlig bra konsept, som leverer moteklær veldig billig. Det er ikke dårlig selvbilde de selger. Det er billige klær som ser ut som designer klær. Om noe lar det folk som har lite penger få seg kule outfits billig så de slipper å føle at de ikke har råd til dyre klær.

  Reklame generelt går ut på å gi folk noe de har lyst på som de ikke har fra før. Feks her i Norge er ca alt en commodity og den eneste grunnen til å kjøpe noe fra ett spesielt merke er image, branding og lyst til å assosiere seg med det merket. Om noe, så er det bare slike ting som blir bærekraftig når alle basis behov er dekt.

  Magasin bransjen har det kjipt nok fra før om vi ikke skal gjøre det enda vanskeligere for annonsørene å tjene penger. Ingen har lyst til å betale 20,000 for en side i blad som forteller verden at hudkremen ikke funker fult så bra.

  Jeg ville heller gått andre veien og heller laget noe ala Svanemerket de kan klistre på uretusjert reklame. Dove sponser sikkert !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.