Before & After.

f/1.4, 1/50 sek, ISO 800.

Her ser dere et før-og etterbilde av Oda, ei kjempesøt jente med nydelig, rødt hår. Oda er forresten storesøstra til Gyda som du kan se bilder av her og her. Jeg holder på med et lite prosjekt for tiden, men det kan ta litt tid enda. Jeg lager photoshopactions med slik redigering jeg bruker, og disse kan dere forhåpentligvis få kjøpe etterhvert! Bare de blir bra nok. De må testes en god del først. Men nå skal jeg prøve å fortelle litt om basicredigeringa jeg bruker på så og si alle bilder.

Step 1: det første jeg gjør er å lysne mellomtonene, eller midtones som det heter på engelsk. Dette gjør jeg via curves. (Action kommer!)

Step 2: øker kontrast. Dette gjør jeg på flere ulike måter. Først bruker jeg levels, deretter lager jeg et nytt layer med linear contrast i curves, og minsker opacity til det ser greit ut.

Step 3: så er det fargekorreksjon. Kameraet får aldri fargene akkurat slik jeg vil at de skal være, så derfor må det fikses litt. Dette er vel kanskje den vanskeligste jobben, og jeg skal ikke engang prøve på å forklare prossessen. Jeg får heller bruke litt tid på å lage en god action!

Step 4 er det ikke alltid jeg bruker, men om jeg har brukt høy ISO på bildene så vil jeg gjerne fjerne litt av bildestøyen i de mørke partiene. (Se forskjellen i venstre hjørne på disse to bildene.) Jeg har kjøpt Noiseware Plugin til Photoshop, og bruker denne. Jeg justerer ned opacity til ønsket resultat, og bruker layer mask-funksjonen til å viske ut der jeg ikke vil ha effekten. (I dette tilfellet i ansiktet hennes. De lyse partiene ble fine nok etter steg 1,2 og 3, så da trengte jeg ikke gjøre mer.)

Step 5: defogging. Defogging er at man skarper opp bildet bittelitt ved hjelp av f.eks. unsharp mask, og jeg bruker tallene 10 – 50 – 0, men jeg bruker alltid å justere ned opacity på laget. Hvis ikke blir det litt for mye.

Step 6: helt til slutt fremhever jeg refleksjonene i øynene. Finito!

Det var litt basic redigering! Som nevnt så skal jeg prøve å få til noen gode actions som dere kan få kjøpe. Jeg forteller mer om dem når jeg har fått det til som jeg vil! Later.

Del

Kommentarer

 1. januar 22, 2010 / 10:48

  Vil heller vite hvordan du redigerer bildene svart og hvit :)

 2. januar 22, 2010 / 11:26

  Flott bilde. Syns du gjør en kjempejobb med etterbehandlingen av bildene dine :)

 3. januar 22, 2010 / 11:36

  Så gøy å se! :D Du er en flinking, du! Jeg blir jo helt svimmel av å lese alt du gjorde med bildet *ler* Hørtes… vanskelig ut!

 4. H.
  januar 22, 2010 / 12:00

  Åh, spennende! Selv om det hørtes litt vel komplisert ut for meg som ikke er helt komfortabel med photoshop enda :)

 5. Ludo
  januar 22, 2010 / 12:24

  Så utrolig kult at du deler litt av hvordan du jobber! Jeg digger bloggen din!! Et lite tilleggsspørsmål til forklaringen – hvordan fremhever du refleksjonen i øynene? Jeg synes alltid resultatene dine med dette er så bra!!

 6. januar 22, 2010 / 13:15

  Har fulgt med på bloggen din en god stund og må si at dette var et strålendes innlegg. Virkelig interessant/lærerikt å lese! Håper på flere slike innlegg..
  Lurer på det samme som «Ludo» hvordan fremhever du refleksjonen i øynene?

 7. januar 22, 2010 / 13:28

  Har lurt på korsn bildan dine så ut før redigering:) artig å få se forskjellen! Du e jo kjemmpe flink i PS:) syns det e så ,ye å huske, såesielt når det kan gp ei stund mella vær gang…
  Så actions like æ.. æ bli å kjøpe:)

 8. januar 22, 2010 / 14:09

  Er du fornøyd med Noiseware? Har tenkt å prøve det selv, har brukt Portraiture i et år omtrent, jeg elsker det! Får prøve å laste ned en prøveversjon av Noiseware tenker jeg, for å teste det først.

  Fint bilde også :)

 9. januar 22, 2010 / 14:17

  Du tar vanvittig nydelige bilder, og må si du er kjempeflink med etter-redigering også. Jeg har ikke prøvd meg på photoshop ennå, men har tenkt å skaffe meg det etterhvert og da er det jo godt med råd og tips fra deg! Noe av det du skrev her høres litt komplisert ut, men med litt øving går det nok greit. :P

  Du har fått en blogg-award av meg, har du! Om du går inn på bloggen min kan du lese litt mer om det der, og plukke med deg awarden.

 10. januar 22, 2010 / 16:26

  Å, dette var herlig! Jeg elsker slike innlegg! Gleder meg til å høre mer! :)

 11. januar 22, 2010 / 16:39

  Oda er så søt! :D

 12. Maria
  januar 22, 2010 / 17:48

  Hei, så gøy at du forteller steg-for-steg hvordan du går frem! :D Det er noe sånt jeg har ønsket å vite og lære litt om:) Har tenkt å kjøpe Photoshop Elements selv, men har ikke fått det ennå fra leverandøren.

  Jeg har også en 50mm objektiv, men det er mye jeg ikke forstår ennå, og bildene mine blir ikke halvparten så gode som dine, men kanskje en dag så får jeg det sikkert til;)

  Jeg regner med at Adobe Photoshop Og Photoshop Elements liksom ikke har samme muligheter, men kanskje jeg kan få gode bilder for det?

  Takk for at du deler med oss, og ha en riktig kooos kveld! :)

  (ps.bytter mail om hverandre, men skal holde meg til denne heretter):)

 13. januar 22, 2010 / 18:43

  So happy :D

 14. januar 22, 2010 / 19:32

  WOW.. så utrolig flink du er!

 15. januar 22, 2010 / 20:26

  Knall flott med slike redigeringstips og det må du gjerne ha flere av. ;) Hvordan er det egentlig du redigerer øynene så fine? Er det ved hjelp av kontrastinnstillinger eller?

 16. januar 22, 2010 / 20:26

  Kjempe fint bilde også forresten. :D

 17. januar 22, 2010 / 21:37

  Topp innlegg!
  Lurer også på det med øyeredigeringa:)
  Takktakktakk!!!!

 18. januar 22, 2010 / 23:03

  Yes, endelig! ;D
  Har håpet på at du skulle legge ut innlegg med litt redigering! :D
  Kjøpte en action fra MCP Actions etter at du anbefalte de og den funker kjempebra! Håper du lager noen actions, særlig om hvordan du gjør bildene skarpere og fargene «finere» :)

 19. januar 23, 2010 / 00:43

  Det er utrolig hva redigering gjør med bilder altså, og du er kjempeflink på dette! Fint med tips da – de tar jeg med meg.

 20. amd
  januar 23, 2010 / 17:27

  æ digge bloggen og bildan dine, dritbra :D æ bruke også photoshop cs4 en del, men æ lure på kosn du får te dæm refleksjonan på øyan og defogging?

 21. januar 24, 2010 / 01:00

  Trodde du var sånn kjempeflink fotograf jeg, men nå ser jeg jo at du bare er utrolig flink i Photoshop :)

 22. Drea
  januar 24, 2010 / 10:42

  Hege Charlotte: jeg må si meg uenig. ALLE fotografer redigerer bildene, og selv om jeg kan stille kameraet slik at utgangspunktet blir mer likt resultatet (høyere kontrast, skarpere osv.) velger jeg å la det være enkelt i utgangspunktet, og gjøre hva jeg vil i etterkant. Om du får se før og etter bilder fra hvilkensomhelst fotograf vil du se STOR forskjell. Det er sånn det fungerer. :) Og for å få bra bilder hjelper det ikke om man bare er god i PS. Man må tenke på kompososjon, utsnitt og mange, mange, mange andre ting. :)

 23. januar 24, 2010 / 12:06

  Ja, du har nok rett i det :) Men når man ser både før og etter bilde blir man oppmerksom på hvor mye fotografene faktisk redigerer. Du er en utrolig flink fotograf, så jeg ble kanskje litt «overrasket» om jeg kan si det. Ja, er enig i at komposisjon, utsnitt og slikt er veldig viktig i et bilde. Alt dette vet jeg for jeg tar ofte bilder med mitt eget speilreflekskamera, også går jeg medialinja på VGS :)

 24. Drea
  januar 24, 2010 / 12:27

  Hege Charlotte: ja, det er jeg enig i! :) Mye ligger i redigeringen, det er en stor del av jobben. :)

 25. januar 31, 2010 / 02:35

  Jeg synes du tar helt fantastiske bilder og redigerer helt vanvittig bra ellers, men akkurat dette bildet synes jeg ble litt vel lyst og «overredigert». Den fløyelsdressen ble ganske smødsja ut eller hva jeg skal si :P Så ut som om pixlene ble litt firkanta! Men er kanskje på grunn av fløyelet :)

 26. Cathrine
  august 2, 2010 / 13:50

  hei;) jeg synes det er utrolig kult av deg å dele tips! du forklarer det så alle kan forstå! Du er så flink!

 27. silje
  september 9, 2010 / 14:21

  Jeg synes du lager vanvittig fine bilder! Jeg er i læringsprosessen i fotoshop nå, og håper du vil lage flere innlegg som dette- og kanskje enda mer konkret =) Håper jeg en dag blir like flink som deg! Du er min inspirasjon!!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.